fbpx

Elkészült az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 01.

Az erős hatóság kialakításához újra kell szervezni a döntéseket megalapozó laboratóriumi rendszert, és arra alapozva széleskörű kockázatcsökkentést kell végezni – egyebek mellett ez áll a 2013-2022 közti élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában, amely a kormány honlapján jelent meg.

Az ezredfordulón az egyre gyakoribb élelmiszerbotrányok nyilvánvalóvá tették azt, hogy a biztonságnak a teljes élelmiszerláncra ki kell terjednie.

A fókuszban az élelmiszerek biztonsága, valamint az egészség védelme áll.

Ezért a 10 éves magyar stratégia is kiterjed a teljes élelmiszerláncra.

A biztonság mai helyzetét így jellemzi a stratégia: Magyarországon – szakértői becslések szerint – évente 3 millió ember betegszik meg élelmiszertől, de az érintetteknek csak töredéke fordul orvoshoz.

A nemzetgazdaságnak az ilyen jellegű megbetegedések évente akár több száz milliárd forint terhet jelenthetnek, a kezelési költségek, a munkából való kiesés és a táppénz miatt.

A megbetegedések jelentős része helyes vásárlási szokásokkal, konyhatechnikával megelőzhető lenne.

 

Elkészült az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia

 

A teljes élelmiszerlánc-vertikum látható részének nettó árbevétele 12-13 ezer milliárd forint évente.

A szektorban kiugróan magas a be nem vallott bevételek, jövedelmek aránya, például – becslések szerint – csak a hús- és tojáságazatban eléri ennek részaránya a 45-55 százalékot.

A stratégia két tételben 11 programot határoz meg.

Az első tétel a tudáscentrum kiépítése, majd működtetése.

Ide tartozik például az átlátható kockázatelemzés bevezetése és a laboratóriumi rendszer újjászervezése is.

A második tétel az élelmiszerlánc-kockázatok kezelésével foglalkozik.

Ebbe a körbe tartozik a hiteles és erős hatóság megteremtése, valamint a visszaélések elleni sikeres küzdelem is.

A program szerint az egységes információ menedzsment kiépítésével létrejön egy olyan integrált adatbázis, amely – a szakterületek összekapcsolódásából adódóan – az ős- és kistermelőtől a multi cégekig láthatóvá teszi a hálózatot.

Ez pedig lehetővé teszi a kockázatelemzést, megerősítve az ágazati stratégiai döntéshozatalt.

 

MTI 2013. augusztus 1.