fbpx

Először tartanak Tokaji borárverést

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 29.

Budapest, 2013. április 27., szombat (MTI) – Először rendeznek kizárólag tokaji borokat felvonultató aukciót; a Tokaji Borlovagrend Egyesület (TBE) által szervezett Tokaji borárverésnek a sárospataki vár ad otthont szombat este.

A nemzetközi minták nyomán, mégis egyedi vonásokkal megtartandó, majd a tervek szerint évente megismételt Tokaji borárverésre a Tokaji Tavasz 2013 rendezvénysorozat csúcspontjaként kerül sor – tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

 

Először tartanak Tokaji borárverést

 

Az aukción egyedülálló tételek válnak elérhetővé: az egyediség azt jelenti, hogy a gönci hordónyi mennyiséget alig meghaladó 25 tétel nagy többsége még jelenleg is hordóban érlelődve várja leendő vevőjét, és csak az árverést nem sokkal megelőzően vagy az azt követő egy éven belül palackozzák le gönci hordónyi, azaz 136 literes mennyiségben.

Ez a száraz boroknál 182, az édes borok esetében 272, míg a mindössze 10 literes tételben felkínált különleges eszenciáknál 27 darab számozott, a TBE saját címkéjével ellátott palackot jelent majd.

A leütési árból a termelőt 60, míg a borlovagrendet 40 százalék illeti, ez utóbbi egy részét a TBE a tokaj-hegyaljai világörökségi kultúrtáj megőrzését szolgáló beruházások támogatására fordítja.

Az aukción szereplő borok katalógusát a http://tokajiborlovagrend.hu/borarveres/arveresi-katalogus/ honlapon találhatják meg az érdeklődők.

 

MTI 2013. április 27.