Bezárás

Érdemes fóliát alkalmazni dinnyetermesztés során

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 03.

Nyilvánosságra hozták az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) és a tudományos életben egyaránt kiemelkedően teljesítő Pro Scientia Aranyérmes hallgatók, valamint a tehetségeket támogató Mestertanár Aranyérmes oktatók névsorát is. A díjazottak között a Szent István Egyetem (SZIE) három kutatója és egy hallgatója is szerepel.


Forrás: Németh Dzsenifer


Forrás: Németh Dzsenifer

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát. Az 1988-ban az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) által életre hívott Pro Scientia, illetve Pro Arte Aranyérmekkel a felsőoktatásban tanuló tehetségek támogatását, tudásuk elmélyítését, valamint az egyéni teljesítmények jobb megbecsülését tűzték ki célul. Az Aranyérem tehát nem egy-egy konferencián bemutatott előadást, pályamunkát ismer el, hanem a hallgatói összteljesítmény alapján a kiemelkedő egyéniséget.

Az idei évben beérkező 313 pályázat közül az ítészek döntése eredményeképpen végül 45 tehetséges fiatal érdemelte ki a Pro Scientia Aranyérmet, köztük agrártudományi területen Németh Dzsenifer, a SZIE Kertészettudományi Kar Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékének doktorandusza, aki tudományos diákköri kutatásai során fontos és értékes zöldségnövényünkkel, a görögdinnyével foglalkozott. A dr. Balázs Gábor és dr. Ittzés András témavezetésével folyó kutatás fő kérdése az volt, hogy a kézi kapálást helyettesítő, így egyre szélesebb körben alkalmazott sorköztakaró fóliák miként befolyásolhatják a görögdinnye mennyiségi és minőségi paramétereit.

A korai érésű Grizzly fajtánál jelentkező esetleges eltérések feltárására 5 különböző színű (lila, áttetsző, zöld, fekete és vajszínű) sorköztakaró fóliát használtak a kutatók. Kontrollkezelésnek a takaratlan állományt tekintették, majd laboratóriumban vizsgálták a dinnye olyan beltartalmi mutatóit, mint a C-vitamin-, polifenol-, likopin-, sav-, szárazanyag- és szénhidráttartalom, valamint az antioxidáns-kapacitás és a pH. Laboratóriumi mérések során kiderült, hogy a vizsgált paraméterek egy-két kivételtől eltekintve nem mutattak érdemi különbségeket, azaz az eredmények szerint a takarás lényegében nem befolyásolta a vizsgált mutatókat. A fóliák ugyanakkor minden esetben jó gyomelnyomó képességgel rendelkeztek, továbbá használatukkal a termések is tisztábbak lettek. Megannyi pozitív tulajdonságuk mellett ráadásul a hagyományos technológiához képest sokkal többe sem kerülnek, így Németh Dzsenifer és munkatársai arra jutottak, hogy mindenképpen megéri használni őket.


Forrás: Németh Dzsenifer

Az OTDT 1997. évi ülését követően nemcsak a megmérettetésben szereplő diákok munkáját, hanem az őket felkészítő oktatók, témavezetők és kutatók munkásságát is el kívánja ismerni a szakmai bizottság. Az idei évben a Szent István Egyetem három munkatársa, Dr. Bujna Erika, Dr. Horváthné Dr. Petróczy Marietta és Dr. Malatinszky Ákos munkásságát ismerték el Mestertanár Aranyéremmel.