Erre figyeljünk olajtök termesztésekor

Borítókép

Héj nélküli tök, stájer tök, ausztriai tök: ezeken a neveken ismerjük itthon az olajtököt, melynek termesztése nagyjából 100 évre nyúlik vissza.

Az olajtök valójában egy mutáns, hiszen a szélső sejtrétege nem vastagodott meg. Egyesek szerint ez a mutáció spontán következett be, mások viszont úgy gondolják, hogy egy recesszív gén okozta a változást.

Az olajtököt napjainkban mintegy 20 ezer hektár területen termesztik hazánkban, legértékesebb része a magja és a benne rejlő jótékony hatású olaj. Az olajtökmag megközelítőleg 45 százalék olajat tartalmaz, fehérjetartalma nagyjából 40 százalék, a betakarítás után fennmaradó tökmag húsából pedig remek silótakarmány készülhet. Terméshozama igen széles skálán mozog: hektáronként 0,4-1,2 tonna tökmag termelhető ki.

Termesztésekor néhány dologra érdemes odafigyelni. Az olajtök különösebb öntözést nem igényel, kivéve a virágzás elején. Kedveli a tápanyagban gazdag, könnyen melegedő talajt, de szerencsére gyorsan alkalmazkodik más körülményekhez is. Hosszúnappalos, szereti a sok fényt és a meleget, jól tűri a szárazságot, a fagyokat viszont kevésbé kedveli.

Május elején érdemes vetni az olajtököt, amikor a talaj hőmérséklete már elérte, esetleg meghaladja a 12 °C-ot. A sorokat 120-200 cm-re, a töveket pedig 40-60 cm-re érdemes egymástól elhelyezni. A betakarításra akkor kerülhet sor, ha a kabakok 70 százaléka megérett, vagyis a kabaktermés az éréssel besárgult, a héja megszilárdult, a kocsányok pedig bebarnultak: ez nagyjából szeptember végére, október elejére tehető. Ekkor kezdődhet meg a rendre gurítás, így még néhány napot érik a tök, majd tökszedő géppel vagy kézzel lehet felszedni a tábláról. Ha ez megtörtént, a tökhúst kell elválasztani a magoktól, megmosni és 8-10 százalékra szárítani.

Magjával gyakran találkozhatunk különféle ételek színfoltjaként, de a termés húsából például remek lekvár is készíthető. Magas a szeléntartalma, így segíthet a gyulladásos betegségek megakadályozásában. Serkenti az agyműködést, ajánlott prosztatabetegségek kezeléséhez, sőt, az idegrendszert is erősíti.

 

Tartalom közti banner a cikk végére
no