fbpx

Évente 250 ezer tonna magyar búzát dolgoz fel a hétfőn átadott búzakeményítő üzem

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 18.

2015-ben kezdődött Visontán a búzakeményítő üzem zöldmezős beruházása, amelyet a sikeres próbaüzem után adott át Orbán Viktor miniszterelnök, Horváth László országgyűlési képviselő, dr. Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc és Szíjj László.

búza

Magyarország egyetlen, egyben a régió egyik legnagyobb kapacitású és legmodernebb búzafeldolgozó üzemének 33 milliárd forintos fejlesztését a kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta. A Viresol Kft. közvetlenül több mint 250 munkavállalót foglalkoztat, de a vállalat a beszállítókkal együtt mintegy 700 család megélhetését biztosítja a jövőben.

Az elérhető legjobb technológiát alkalmazó automatizált üzemben a búzát komponenseire bontják, s minden értékes alkotóelemét külön dolgozzák fel, olvasható a Viresol sajtóközleményében. A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója: az itt készült termékeket (különböző típusú keményítők, glutén és alkohol) az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, de emellett takarmány-termékeket is gyárt.

A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén találkozhatunk: megtalálhatóak a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, valamint a keksztől a leves porig. A gyártás során nem keletkezik hulladék. Újrahasznosított energiaforrásokat használnak fel, mérsékelik a vízfelhasználást, és minimális az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

A júliustól már teljes kihasználtsággal működő üzemben évente 250 ezer tonna magyar búzát dolgoznak fel.

CÍMKÉK