Ez a méhkirálynők kettős énekének titka

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 17.

Megfejtették a méhkirálynők kettős énekét nagyon érzékeny vibrációs detektorok segítségével. Minden döntés a csoport döntése. A dolgozó méhek döntik el, akarnak-e új királynőt vagy sem.

Korábban ezt hitték

A dolgozó méhek úgy segítenek világra újabb királynőket, hogy viasszal speciális lépsejtekbe zárják, majd méhpempővel táplálják azokat. A királynő „hápogó” hangot hallat, amikor készen áll arra, hogy kikeljen a kamrájából. Ha azonban egyszerre kettő kel ki, elkezdődik köztük a harc, számolt be róla a BBC alapján a Baranya megyei hírportál.

Ha egy királynő kikel a lépsejtből, „hápogása” tülkölésszerű hangra vált, amellyel azt jelzi a dolgozóknak, hogy a többi – még hápogó – királynőt tartsák fogságban.

Martin Bencsik, a nottinghami Trent Egyetem kutatója, a Scientific Reports című tudományos lapban bemutatott kutatás vezetője szerint igazán különleges ezeknek a csodálatos állatoknak a hápogása és tülkölése: hallható, ahogy a királynők válaszolnak egymásnak.

Azt feltételezték, hogy az egyik királynő beszél a másikhoz, valószínűleg azért, hogy kölcsönösen felmérjék, melyikük erősebb. Most azonban bizonyítékunk van egy másik magyarázatra.

 

Itt a valóság

A tülkölés a kolóniában mozgó királynő hangja, amivel a jelenlétét jelzi a dolgozók számára. A hápogás azon királynők jeladása, amelyek készen állnak arra, hogy előbújjanak, de még lépsejtjük fogságában vannak.

A királynők tehát nem egymásnak üzennek, kommunikációjuk a királynő és a dolgozók között zajlik. A több ezernyi méhből álló társadalom igyekszik egyszerre csak egy királynőt kiengedni.

A hápogó királynőket a dolgozók szándékosan tartják fogságban: addig nem engedik szabadon, amíg hallják a tülkölést. Ha a tülkölés abbamarad, azt jelenti, hogy a királynő valószínűleg kirajzott, azaz elhagyta a kolóniát, hogy új közösséget hozzon létre. Ez a kolóniát arra sarkallja, hogy kiengedjen egy új királynőt.

Minden döntés a csoport döntése. A dolgozó méhek döntik el, akarnak-e új királynőt vagy sem.