fbpx

Ez tényleg a jövő: nem kapa, nem vegyszer – áram irtja a gyomot

Írta: Kohout Zoltán - 2020 február 07.

Azonnali és totális hatást fejt ki egy új gyomirtási technológia, ami nemcsak olcsó, de a környezetre a legkevésbé sem ártalmas.

A sci-fit idén már tesztelik

Ma még inkább csak sci-fibe illő forma és ötlet, de már idén megkezdődnek a gyakorlati, termőföldön végzendő kísérletek két angol cég (Small Robot Company, RootWave) gyomirtógépével. Az elgondolás olyan meghökkentő, amilyen egyszerű is egyben. A gabona- vagy más haszonnövények tábláján GPS-adatokkal közlekedő roboton a mesterséges intelligencia felismeri a különféle gyomnövényeket (keserűfű, rozsnok, rozsfű), majd ezeket már viszonylag korai fázisukban, elektromos eszközökkel szabályosan elégeti. Az elektricid elnevezésű technológia egyébként már jövőre megvásárolható lesz – ígéri a RootWave.

Gyors, totális, olcsó, szupertiszta

A fejlesztők által nemrég közzétett felvételen elhangzik, hogy ez a technológia értelemszerűen nem jár talajbolygatással – ezek révén rendkívül környezetbarát, hiszen sem vegyszer, sem víz nem kell hozzá, sem széndioxid-kibocsátással, sem talajtaposási kárral nem jár. Az elektricid bevetése – túl azon, hogy azonnali hatást fejt ki –, növényvédelmi szempontból különösen hatékony, hiszen a gyomnövény és annak gyökerei roncsolása a gyom szisztémikus pusztulását eredményezi. Emellett alacsonyak a működtetési és üzemeltetési költségei, hiszen nem olyan költséges árú és üzemeltetésű, bonyolult gépezetről van szó, mint a növényvédelem ma alkalmazott eszközei.

(forrás: RootWave)

CÍMKÉK gyomirtás