fbpx

Ezt is megértük: importáljuk az uborkát!

Írta: Kohout Zoltán - 2019 június 24.

Piac, vásárló lenne rá, de aki leszedje, olyan egyre kevésbé van…

– Már nem tudják ellátni a gazdák a hazai piacot a Magyarországon termesztett konzervuborkával, emiatt pedig egyre több importra szorul az ország – jelentette be a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Ledó Ferenc az az agrárszektor.hu-nek nyilatkozva mondta, hogy a mai 400-500 hektáros termőterület a munkaerőhiány folyamatos növekedése miatt évről évre csökken. – Ahhoz, hogy megérje a termelőknek uborkát termeszteni, szinte minden nap szedni kellene a terméseket, a legdrágábban ugyanis a legkisebb, 1-3, illetve 3-6 centiméteres uborkák adhatók el – fejtette ki az elnök.

Magyarországon jellemzően kétféle uborkát termesztenek: az étkezési célra 100-110 hektáron, főleg üvegházban, fóliasátorban nevelt kígyó- vagy salátauborkát, illetve a feldolgozóipar részére termelt konzervuborkát. Az előbbi április elejétől november végéig kapható, s a hazai áru 80-90%-os aránya hazai kígyóuborka, ami kiszorítja az importot.

A konzervuborkát legfőképpen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, főleg kisgazdaságokban és családi házaknál termelik pár ezer négyzetmétertől maximum kéthektáros területeken – idén összesen durván 400 hektáron, s a termés döntő részét 1-3, 3-6, illetve 6-9 centiméteresen adják el a feldolgozónak. Ez a szegmens azonban évek óta csökken, mert nincs aki leszedje a termést. Mint sok más kertészeti ágazatban a málnától a dohányon át a gyümölcsökig, ez is nagyon kézimunkaigényes növényfaj, ráadásul az említett méretekhez szinte naponta kellene szedni.

 (forrás: FruitVeb)