fbpx

Békésben kisebb lesz a borsó vetésterülete a késői tavasz miatt

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 23.

Békéscsaba, 2013. április 22., hétfő (MTI) – Békés megyében mintegy 20 százalékkal kisebb lesz a borsó vetésterülete a késői tavasz miatt, ezért a konzervgyárak és a hűtőipar lefelé korrigálják a 2013-ra megkötött termelési szerződésekben rögzített termőterületeket – tájékoztatta az orosházi Orosfarm Zrt. vezetője az MTI-t hétfőn.

Dominkó Sándor elmondta: a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Orosfarm 2013-ban az eredetileg vállalt 500 hektárral szemben 380 hektáron tud konzervipari borsót előállítani a vetésidő csúszása, a rövidebb vegetációs idő miatt, ezért feldolgozóipari partnerével közösen a napokban 30 hektárral csökkentették a termőterület nagyságát a szerződésükben.

 

Békésben kisebb lesz a borsó vetésterülete a késői tavasz miatt

 

Tájékoztatása szerint a 380 hektárból eddig 250 hektár borsó már a földbe került.

A társaság a borsótermelésből kieső 120 hektáron kukoricát és napraforgót termel.

Emiatt hektáronként 100 ezer forint lesz a jövedelemkiesés, mivel borsóból egységnyi területen 100-150 ezer forint jövedelmet lehet elérni, míg kukoricából és napraforgóból átlagosan ötvenezer forintot.

Az el nem vetett vetőmagot a következő évben fel tudják használni.

Békés megyében a gazdálkodók mintegy kétezer hektáron termelnek zöldborsót, a szántóföldi terület mintegy öt százalékán a feldolgozóipar részére.

Az Orosfarm a zöldborsó 25 százalékát állítja elő – mondta Dominkó Sándor.

 

MTI 2013. április 22.