fbpx

Ezzel a bálázóval még nagyobb területen vállalhatunk bérmunkát!

Írta: - 2017 június 14.

Mascar Monster Cut 770 Plus teszt Gépmax 2017/05.

Apró András és családja saját gazdaságuk mellett bérmunkát is vállal, ezért fontos számukra, hogy jó minőségű és nagyteljesítményű gépekkel dolgozzanak. Bálázó tekintetében mintegy másfél évtizede a Mascar termékeit használják. A korábbi fixkamrás bálázók után tavaly megvásárolták első változókamrás gépüket. E havi tesztünk alkalmából az e géppel szerzett eddigi tapasztalatairól kérdeztük a családfőt és nagyobbik fiát, Antalt.

Mascar Monster – bérmunkára is kitűnő választás

Az olasz Mascar vállalat évtizedek óta gyárt kiváló minőségükről jól ismert bálázógépeket. A változókamrás Monster sorozat legfőbb jellemzője a nagy teljesítmény, a minőség és a megbízhatóság, ezért a saját gazdaságban való használat mellett ez bérvállalkozók számára is alkalmas bálázó.

Egy május eleji reggelen látogattunk el a Bács-Kiskun megyei Pálmonostora külterületén lévő gazdaságba, ahol a családfővel és Antallal beszélgettünk a Mascar Monster Cut 770 Plus gépükről szerzett tapasztalataikról. Először az édesapát arra kértük, hogy mutassa be gazdaságukat.

– A rendszerváltás után néhány évvel, 1998-ban kezdtünk gazdálkodni, amikor 42 hektár területen termesztettünk szántóföldi növényeket, s 12 hektár rét-legelő területünk is volt. Emellett Valtra erőgépünkkel, s az ahhoz kapcsolt bálázógéppel, illetve fűkaszával bérmunkát is vállaltunk. Időközben családi okok miatt birtokméretünk csökkent, s jelenleg 15 hektár legelőnk mellett 10 hektár saját tulajdonú termőfölddel rendelkezünk; persze, ahogy tudjuk, növeljük a területeink nagyságát. A bérelt területekkel jelenleg mintegy 40 hektáron gazdálkodunk, ami a bérmunkával együtt több száz hektár. A termesztett fő kultúra a kukorica és a napraforgó mellett a lucerna. Bérmunkában főként bálázást, fűkaszálást, rendsodrózást, aratást végzünk. Állattartással is foglalkozunk, jelenleg öt anyakocánk szaporulatát felhizlaljuk, majd értékesítjük. Fontosnak tartjuk, hogy több lábon álló vállalkozást folytassunk, így mindezek mellett más szolgáltatással, mint például fakitermeléssel is foglalkozunk.

Két fiammal, Antallal és Zsolttal közösen gazdálkodunk, akik már gyermekkorukban is sokat segítettek, úgy is mondhatom, hogy belenőttek ebbe a munkába. Szezonban egy szerelő kolléga is dolgozik nálunk, aki a gépeken, munkaeszközön végzi el a szükséges javításokat. A 66. évembe léptem, nyugdíjas vagyok: célom, hogy gyermekeimmel jól kialakított, megfelelő gépekkel ellátott gazdaságot valósítsunk meg, s később ők vigyék tovább a gazdaságot. 2002 óta BÉSZ-tag vagyok Szentesen, a Megoldás Kft.-nél, akik elvégzik számunkra a terményszárítást, de a vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert, stb. is rajtuk keresztül szerezzük be.

– Milyen a gazdaságuk gépellátottsága?
– Az 50 lóerős kis traktorunk mellett kettő 100 lóerős erőgépünkkel dolgozunk, valamint nemrégiben vásároltunk egy 130 lóerős traktort is, hogy ezzel működtessük az új bálázót. A traktorok mellett jó minőségű és állapotú munkaeszközökkel is rendelkezünk: ez fontos számunkra, hiszen sok bérmunkát is vállalunk. Mindenféle munkaeszköz megtalálható a gazdaságunkban, ami a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges, mint a vetőgép, borona, eke, henger, permetezőgép, műtrágyaszóró, vontatott és függesztett kasza, rendsodró, rakodó, valamint kombájn is. Nem utolsósorban pedig a tavaly vásárolt Mascar Monster Cut 770 Plus típusú változókamrás bálázó.

15 éve csak Mascarral bálázunk

– Miért a Mascar márkára esett a választásuk?

– A Szegána Kft.-vel régi üzleti kapcsolatban állunk, tőlük vásároltuk 2002-ben első Mascar 2150 típusú fixkamrás, keskeny rendfelszedős bálázógépünket is. Mivel nagyon elégedettek voltunk első Mascar eszközünkkel, s a forgalmazóval is, valamint mi szeretjük félidős – még kiváló – állapotban cserélni munkaeszközeinket, néhány éven belül megvásároltuk következő fixkamrás, de már széles rendfelszedővel felszerelt Mascar bálázónkat; azóta is mindig a széles rendfelszedős változatot választjuk. Így vásároltuk sorban a Mascar bálázókat, amiket a Szegána Kft. mindig beszámított az új árába. Nagy Miklós, a Szegána Kft. ügyvezetője korábban is mondta, hogy próbáljuk ki a változókamrás bálázót, de én vártam, hogy jól kiforrjon a széria. Végül tavaly megvásároltuk a Monster Cut 770 Plus-t, ami sorban az ötödik Mascarunk. A környékünkön is egyre népszerűbbek a Mascar bálázók, mintegy tíz darab dolgozik errefelé, s egyik barátom most vásárol szintén egy Monster Cut 700 Plus típust, így már kettő ilyen bálázó lesz a falunkban. Jó döntésnek bizonyult Nagy Miklósra hallgatni, s a változókamrás Mascart választani, mert nagyon jó ár-érték arányú munkaeszköz. A telephelyünktől távolabb is szeretnénk a bálázóval bérmunkát vállalni, ami ezzel a nagyteljesítményű Monsterrel hatékonyabb, hiszen egy nap alatt jóval nagyobb területet képes felbálázni, mint a korábbi, fixkamrás Mascar, így kevesebbet kell vonulni is.

3000 bála egy hónap alatt

– Habár még nagyon új a Monster bálázójuk, mik az eddigi tapasztalataik vele kapcsolatban?

– Igaz, hogy a Mascar bálázónkkal mindössze egy hónapot dolgoztunk, azonban ez idő alatt mintegy 3000 bálát készítettünk vele, így munkájának minőségét és a gép kapacitását egyaránt megtapasztalhattuk. Ha röviden akarok válaszolni, elmondhatom, hogy a gyártó igazán megfelelő nevet választott a szériának: Monster, tehát szörnyeteg, hatalmas területteljesítménnyel. A változókamrás Monster bálázónak teljesen mindegy, hogy szénát, szalmát, lucernát vagy kukoricaszárat báláz, egyaránt kiváló minőségű bálákat készít. Mindenféle takarmányt ugyanazzal a sebességgel képes etetni: minél nagyobb a rend, annál jobban dolgozik ez a szörnyeteg. A Monster szinte „zabálja” a takarmányt: szalmából például két rendet összesodrunk, azután bálázzuk fel: ilyenkor szinte egyik bála éri a másikat, de a Monster töretlenül dolgozik. Ez a bálázó egyszerű gép, nem összezsúfolt, ráadásul a gyártó folyamatosan fejleszti, figyelembe véve a felhasználói véleményeket is. A megfelelő fordulatszámra ügyelni kell, de nagy fordulatszám esetén a rendszer automatikusan letilt.

Nagyteljesítményű bálázó – akár MTZ-kategóriához is

– Említette a Monster nagy teljesítményét. Mit jelent ez a gyakorlatban?

– A Monster egy nyolcórás munkanap alatt kényelmesen elkészít körülbelül 400 bálát, ami persze több és kevesebb is lehet a körülmények függvényében. Mindenféle kultúrában próbáltuk már, s mindenhol jól vizsgázott. Egyszer Antal kevesebb mint hat óra alatt készített a Monsterrel 400 bálát, máskor két óra alatt 12 hektár kukoricaszárat bálázott fel. Tavaly megvásároltam 40 hektár jó minőségű szalmát: a bálázás vége felé nagyon esőre állt, akkor a fiam egy délután 30 hektár területet felbálázott. Ha nincs a Monster, talán ott pusztul el a rengeteg szalma. Ezzel a bálázóval gyorsan megy a munka, ami napjaink szeszélyes időjárási viszonyai között különösen fontos. Antal fiam tervezi az idei évben, hogy 24 óra alatt megpróbál 1000 bálát elkészíteni a Monster bálázóval.
– Mekkora teljesítményű erőgéppel működtethető gond nélkül a Monster 770 Cut Plus?
– Habár a Monster bálázó – aprító- rendszer nélkül – akár egy 80 lóerős MTZ-vel is működtethető, mi úgy gondoljuk, ahhoz, hogy jól kihasználhassuk a változókamrás Mascar nagy kapacitását, 100-120 lóerős traktor szükséges hozzá. Minél erősebb traktor vontatja, annál jobb, hiszen saját tömege 3,3 tonna, s ehhez jön még a bála: ezt vontatni kell, működtetni többek között a prés- és bálanyomást, ami igényli az erőt. Mi vásároltunk hozzá egy 130 lóerős erőgépet, a kettő együtt igazán meggyőző munkát végez.

Stabil és csendes

– Mennyire stabil munka közben a változókamrás Mascar?

– A Monster rendkívül stabil és masszív, ami köszönhető többek között robusztus kialakításának, valamint rendkívül erős vázszerkezetének: így akár 20 km/h munkasebesség mellett, s egyenetlen rend esetén is stabil járású. Az alapfelszereltségként kínált 15.0/55-17 helyett mi az opcionálisan választható 19.0/45-17 méretű szélesebb kerekekkel vásároltuk, amivel egyrészt nagy terhelés mellett is sokkal kevésbé süllyed a homokos területen, másrészt tetszetősebbé és még stabilabb futásúvá is teszi a gépet. A bálázó olyan simán halad és dolgozik, hogy szinte észre sem venni, hogy valamit a traktor után kapcsoltunk. A Monster rendkívül csendes is: csak az hallható, amikor a kamra ajtaja becsukódik. A változókamrás Mascar vonórúdja állítható, valamint nagy hajlásszögű kardánja túlterhelés elleni védelemmel is ellátott. A Monster akkor is stabil, amikor derékszögben kanyarodunk.

A rendfelszedője nem ismer lehetetlent

– A Monster rendfelszedőjével is elégedettek?

– A Monster Cut 770 Plus 2,1 méter széles rendfelszedője rendkívül csendes, valamint igen gyors munkára képes: akár a rendfelszedő szélességével megegyező renddel is megbirkózik ez a gép. A mi változatunk rendfelszedője az opcionálisan választható talajkopírozó kerekekkel is felszerelt, aminek köszönhetően rendfelszedője igen pontosan követi a talajegyenetlenséget, s nagymértékben hozzájárul a csendes munkához. A Monster rendfelszedője rugóinak feszessége egyszerűen állítható. A rendfelszedő előtt található leszorító henger feladata a rend egyengetése. A henger a renden pörög be, majd jól elosztja, szétteríti a takarmányt a rendfelszedő előtt, hogy egyenletesebben áramolhasson a takarmány a bálázó belsejébe. Nagyon jó megoldásnak tartjuk a leszorító henger alkalmazását, hiszen ez hozzájárul a hatékonysághoz és a minőségi munkához. A rendleszorító henger erősségét rugóval változtathatjuk: ennek beállítása egyszerű, szerszám nélkül megoldható feladat. A késekkel ellátott rotoros továbbító munkáját segíti a két oldalon elhelyezett széles csigalevél is, ami biztosítja, hogy a takarmány még egyenletesebb elosztásban kerüljön a gumihevederekre, aminek köszönhetőbben egyenletesen tömör bálákat készíthetünk. A Mascar idegen anyag elleni védelemmel is ellátta a Monster Cut 770 Plust: amennyiben a gép valamelyik része megáll vagy megszorul, egy racsnis kuplung segítségével azonnal függetleníti a rendszert a hajtástól, s leáll a bálázó működése. Kiválónak tartjuk a törés elleni védelmet is, amivel sok pénz spórolható. Habár a Monster még az igen nagy rendet is „megeszi”, a gyártó felszerelte a bálázót elzáródás elleni védelemmel, ami a traktorfülkéből működtethető: ilyenkor a hidraulika rendszer kinyit egy zsalut, s kilökődik a feltorlódott takarmány. A Monster esetében véleményünk szerint eltömődés csak akkor történhet, ha a gépkezelő túl nagy munkasebességet választott. A Monster rendfelszedője maradéktalanul felszedi a földről a takarmányt, tiszta marad utána a terület.

Mascar Monster – a változókamrás

– Mi történik a Monster kamrájában?

– A késekkel felszerelt rotoros továbbítóról a takarmány a kamrában lévő három darab végtelenített hevederre jut. A szalagon elkészül a bála magja, majd a kamrában lévő kettő tömörítőhenger addig pörgeti a bálát, míg az eléri a kívánt méretet és tömörséget. A tömörítőhengerek nyomását a bálázó két oldalán lévő munkahenger segítségével a traktorfülkéből állíthatjuk a megfelelő értékre: ez tökéletes megoldás, mert egyszerre, s azonos mértékben állítjuk a három henger feszességét. Nem történhet olyan, hogy az egyik henger feszesebb, mint a másik. A bála elkészülte után – alapfelszereltségben is – automatikusan indul annak hálózása. Amikor a monitor jelzi, hogy a bála kötésen van, hátratolatunk, majd a kész bála kigurul a gépből. A Monster kamrájában kettő háló elhelyezhető: csak betesszük a hálókat a helyükre, az egyiket befűzzük, a kettőt összefűzzük, s kész is a munka. A hálós kötözési megoldást a bálák szállítása szempontjából is jobbnak tartjuk a zsinegeléstől, mert itt nem szükséges közúton leponyvázni a bálákat. A hálózás befejezése után a kamra ajtaja automatikusan kinyílik, s az opcionálisan választható bálatovábbítón keresztül a tarlóra kerül a bála.

A Monster addig nem folytatja a munkát, míg teljesen nem csukódott be a kamra ajtaja. A változókamrás Monsterrel 0,8- 1,7 méter átmérő közötti bálákat készíthetünk. A beállított tömörséget pontosan tartja, viszont fontos, hogy a traktor hidraulika rendszere jó állapotban legyen, ellenkező esetben a Mascar bálázó nem állít elő olyan minőségű bálát, amire egyébként képes. A Monsterrel igen tömör bálát is készíthetünk. Egyik barátunk kérte, hogy mutassuk meg, mit tud a Monster, s lucernából készítsünk olyan tömör bálát, amilyenre képes a Mascar, hogy kisebb helyen elférjenek. Antal kettő hektár területről hat bálát készített, amik a mai napig a területen maradtak: amikor megpróbálták pótkocsira tenni a bálákat, a tömörségük miatt a rakodó szúrótüskéi csak félig hatoltak a bálákba, azután elhajlottak.

A Monster esetében a központi olajozás és zsírozás sem feláras

– Mutassa be a Monster kenési és olajozási rendszerét is!

– A változókamrás Mascart a gyártó az alapfelszereltség részeként központi olajozással és kenéssel kínálja. Kiváló megoldásnak tartjuk a központosítást, hiszen nem kell egyenként zsírozni a különböző pontokon a bálázót: csak feltöltjük a tartályt, s a rendszer egyenletesen szétosztja a kenőanyagot a különböző helyekre. A központi zsírozás esetében nem történhet meg, hogy valamelyik ponton elfelejtjük megzsírozni a bálázót. A központi olajozásnál a rendszer minden egyes kamranyitáskor megolajozza a láncokat, így azok sokkal tartósabbak, s az egyébként is rendkívül erős és masszív láncok kevésbé nyúlnak. A lánckenő tartályának kapacitása kettő napi munkára elegendő.

Számítógépes szabályozás is egyszerűsíti a gépkezelő munkáját

– Bonyolult a Monster vezérlése?

– A Mascar számítógép-vezérléssel szereli a Monster bálázót, aminek központi vezérlőegysége védett helyen, a bálázó oldalán található. A számítógépes vezérlés, valamint a Mascar M700-as magyar nyelvű monitor nagymértékben megkönnyíti a gépkezelő munkáját. A színes kijelzős monitornak köszönhetően egyszerűen nyomon követhető a bálázási folyamat és a kötözési művelet, de azt is jelzi, amikor kigurul a bála: ez nagy segítség olyankor, amikor a portól a bálázó hátuljáig sem látunk. A munka kezdetekor csak beállítjuk a különféle paramétereket – etetés, bálatömörség, bálanagyság, stb. – s már kezdődhet is a munka. A monitorról sok más adat is leolvasható, például az, hogy hány bálára elég a háló, ha nincs lekötve a bála, ha becsukódott a kamra ajtaja, egyszóval minden jól követhető. A monitor a hibákat is jelzi, amit a számítógép eltárol, s nem törölhető. Ha valaki használt bálázót akar vásárolni, ez egyfajta állapotfelmérésnek is tekinthető: kinyerhetők belőle a korábbi meghibásodások, hány bálát készített, milyen hibát követett el a gépkezelő, stb. Ez az eltárolás is egyik oka lehet, hogy a Szegána Kft. minden beszámított használt Mascar bálázót értékesíteni tud. Beüzemeléskor a Szegána szakembere arra is felhívta a figyelmünket hogy amennyiben a számítógép elromlik, az úgynevezett vész módban tovább dolgozhatunk a bálázóval a szervizes kiérkezéséig: ilyenkor kettő csatlakozót összedugunk, s a Monster a korábban beállított értékek mellett folytatja a munkát.

Minimális karbantartási és szervizigény

– Karbantartás és szerviz szempontjából hogyan értékelik a Monstert?

– Azt mondani sem kell, hogy a változókamrás Monster bálázónk eddig nem hibásodott meg, de a korábbi Mascar gépeinkre is jellemző volt a minimális szervizigény, pedig mi igazán kihasználjuk a gépeket. Akadt olyan bálázónk is, ami egy év alatt megkereste az árát, annyit dolgoztunk vele, mégsem történt különösebb meghibásodása. Amennyiben szükséges, a garancia letelte után Antal sok mindent megjavít a bálázón, hiszen a mezőgazdasági szakiskolában ezt tanulta is, ráadásul érdekli. Amennyiben szervizes szakembert szükséges hívni, akkor a Szegána Kft. szerelői jönnek. Ha telefonálunk nekik, lehetőségükhöz képest azonnal kijönnek, de legkésőbb következő nap. Számunkra nagyon fontos, hogy a munka ne álljon meg, hiszen a szélsőséges időjárási körülmények miatt egyre nagyobb a jelentősége, hogy kihasználjuk a munkához megfelelő időjárást. Jó üzleti kapcsolatban állunk a Szegána Kft.-vel, akik mindig tisztességesek, szeretünk velük üzletelni: a Monster-vásárlást is három nap alatt elrendeztük. Az első Mascar bálázónkon konstrukciós hibát vettünk észre: a törek ráhullott a láncra, így azt védőlemezzel láttuk el. Ezt jeleztük a szervizes felé, akinek a főnöke azonnal továbbította az észrevételt a gyártó felé. Ennek eredményeként a jövőben már felszerelték a bálázót védőlemezzel. A Monster karbantartása rendkívül egyszerű, rövid idő alatt elvégezhető. Reggelente, indulás előtt ellenőrizzük a központi olajozó és zsírozó tartályt, valamint a csapágyakat, nehogy valamelyik szoruljon, mert az tűzveszélyes. A körülbelül 5 literes központi olajtartály kapacitása két napi munkához bőven elegendő. A bálázót általában a munka végeztével – akár éjfélkor is – kompresszorral kifúvatjuk a portól, főleg abban az esetben, ha nem fedett helyen éjszakázik. Ez azért fontos, mert reggelre nagyon bele tud kötni a szennyeződés, s akkor már sokkal nehezebb megtisztítani. Amennyiben nagyon törekes az anyag, időnként munka közben is eltávolítjuk a szennyeződést. A változókamrás bálázóra nagyon figyelni kell, ellenkező esetben akár ki is gyulladhat. Bátran ajánljuk mindenkinek a professzionális Monstert: más márkájú, drágább bálázók munkájával is felveszi a versenyt, rendkívül hatékony munkaeszköz. Ezzel a géppel még nagyobb területen vállalhatunk a jövőben bérmunkát. A Monster bármilyen vállalkozásban megállja a helyét, de a megfelelő karbantartásra mindenki ügyeljen.

Cs.Zs.