fbpx

Repcevetés pontos adagokkal

Írta: - 2017 június 14.

A hibridek elterjedésével lecsökkentek ugyan a hektáronként felhasználandó mennyiségek, de ez a pontos kijuttatás problémáját veti fel, hiszen legtöbb helyen ugyanazt a robusztus gabonavetőgépet kell egy 1,5-1,8 kg hektáronkénti adagú maghoz pontosan beállítani, amely alapvetően 2-300 kilogrammos mennyiségek kijuttatására készült.

A vetési kalibráció körüli bizonytalanság eredménye nem egy esetben a vetés végén tartályban maradó vagy túl hamar elfogyó vetőmag.

Bérmunka végzésekor nem ritka, hogy naponta több helyen, többféle magot kell elvetni a megbízóknak. A kalibráció időigénye számottevő lehet, és a traktorból a vetőgép alá történő többszöri oda-vissza ugrálás miatt a kalibrálás egyébként sem a vetési munka legkedveltebb része.

A Digitroll Kft 25. éve készít vetésellenőrző rendszereket szemenkénti és gabona-vetőgépekhez. A cég a 2015. évi Agritechnica kiállításon mutatta be világújdonságot jelentő vetésellenőrző rendszerét, a XeedSystemet. Az eddigi vetésellenőrzőkhöz képest gyökeresen eltérő, hogy a cég fejlesztő csapatának sikerült egy olyan, nagypontosságú magszámláló szenzort előállítania, amely képes 97-100% -os pontossággal megszámolni a legapróbb magvakat is.

A BlackEye szenzor a magszámjeleket egy feldolgozó modulon és egy vezeték nélküli adattovábbítást végző másik modulon keresztül juttatja el a fülkében levő iPad tablethez,

amely a szemenkénti vetésellenőrzőkön megismert, de a gabonavetőgépeken még egyedülálló oszlopdiagramokkal mutatja az egyes sorok teljesítményét. Ami azonban még hasznosabb: az iPad az összes sorra vetített, aktuális négyzetméterenkénti tőszámot is folyamatosan kijelzi.

Így a pneumatikus gabonavetőgépek történetében először lehetőség nyílik arra, hogy a gépkezelő

  • számszerű visszajelzést kaphasson a magkalibráció helyességéről (mag/m2 kijelzés),
  • a ténylegesen kivetett mennyiség akaratlagos vagy akaratlan menetközbeni változásáról,
  • másodpercenként frissített oszlopdiagrammokon nyomon követhesse az egyes sorok teljesítményét a többiekéhez képest, és ha kell, a ventilátor-fordulatszám változtatásával kiegyenlítettebbé tegye a sorok közötti mageloszlást;
  • vagy alapfunkcióként azonnali jelzést adjon a vetőcsövek eltömődéséről. A BlackEye szenzor annyira érzékeny, hogy már akkor is jelezni képes egy eltömődést, amikor az még meg sem történt, de már kialakulófélben van. Az eltömődés helyének könnyű beazonosítását a szenzorokon található állapotfüggő színű LED-fények segítik.

A tavalyi évben már gyűltek hazai tapasztalatok a XeedSystem működéséről. Íme, néhány vélemény:

Szeretem a XeedSystemben, hogy a négyzetméterenkénti magszámkijelzés segít ellenőrizni, hogy jól sikerült-e a magkalibráció”.
Keresztes Krisztián, Bodmér (búza, köles és len vetéséhez is használta a XeedSystemet)

„Az oszlopdiagrammos soronkénti teljesítmény kijelzéssel könnyen beállítható az optimális levegő mennyiség, ahol a leginkább egyenletes a sorok kijuttatása.”
Decsi József, Szalkszentmárton