fbpx

SIRTAKIZZUNK újra!

Írta: - 2017 június 14.

Átlépve a tavaszból a nyárba, kíváncsiak voltunk, hogy miként alakultak a tavaly elvetett állományok a SIRTAKIZZUNK EGYÜTT nyeremény játékunk győzteseinél. A gyakorlott gazdák körébe tartozó nyerteseink nem véletlenül és nem csupán a nyeremény reményében választottak repcekínálatunkból. Jó tapasztalatokat szereztek már a Caussade kukorica-, napraforgóhibridjeivel és kalászosfajtáival kapcsolatban is.


Czakó István, Tóth Ferenc, Bencsik Jenő, a nyereményjáték győztesei!

A 25 éve vállalkozóként gazdálkodó Bencsik Jenőnek körültekintően kell döntenie vetéskor. A helyenként szigorú Bács megyei adottságok ismeretében a téli hideget és az aszályba hajló időjárást is tűrő repce-, kalászos-, kukorica- és napraforgó-vetőmagok kerülnek földjeibe. A jó minőségű vetőmag és a növényt maximálisan kiszolgáló technológia híve. Az olajos növényeket, így a repcét és napraforgót is a jobb tápanyag-szolgáltató képességű talajaiba vetette el. Az áprilisi havas eső, majd a később hullott jég ellenére mégis bizakodó. A talajból elvont tápanyagok maximális visszapótlásának szükségességét valló gazda a SIRTAKI CS tavaszi szárazságtűrését kiemelve és becőit látva mindenképpen 3 t/ha feletti, 4 t/ha közeli termést lát a jelenlegi állományban.

A körültekintő technológia iránti elkötelezettség Kunszentmiklóson és Kiskunfélegyházán sem hibádzik.

A Tóth Ferenc vezette Kungabona Kft-nél hosszan, több mint öt héten át virágzott a SIRTAKI CS és TRIPTI CS repce. Pályázhat a környék legszebb repcéje címre. Dicséretes eredmény ez az olyan nitrátérzékeny földeken, ahol a „Horizontális szántóprogram” és a „Túzokvédelem” a gazdálkodást meghatározza. További kihívás gazdának, növénynek egyaránt, hogy a szikbe hajló rétitől a homokosig, többségében enyhén lúgos réti talajok változatossága jellemzi a területet. Az őszön 400 000 maggal vetett, gyomirtott, 300 kg 4:17:41 kevert műtrágyával felturbózott állomány a telet jó kondícióban búcsúztatta, tavasszal 300 kg DASA és osztott kezelésben további 200 kg 30%-os nitrogén-, bór-, piretroid- és egyszeri gombaölőszeres kezelés következett. Az oldalhajtásokon is berakódott, erőteljes becők mutatják mindkét hibrid nagy terméspotenciálját. Az adottságokhoz rugalmasan alkalmazkodó párjai a Trismart tritikálé és a szálkás Sofru búza vetőmag-előállító területeinek.

Jó minőségű talajokon 500.000/ha maggal vetve, de hótakaró nélkül érte a tél Czakó István repcéit Félegyházán. A növények megerősödve mentek a télbe, és a tavaszi csapadékhiány ellenére is „bebokrosodva” indultak. Így a mosolygós gazda is igazolja, nincs ok kételkedni repcéink téltűrésében. Vallja, hogy csak a jó minőségű, magas ezermagtömegű, szeptember első hetében, alaposan előkészített talajba elvetett repce-vetőmagokból és fémzárolt kalászos szaporító anyagból kelt növényektől várhat jó termés. A precízen beállított vetőgép, a talajerőhöz és a növény fejlődési stádiumaihoz igazított, a stresszhatásokon átsegítő növénytáplálás nála is alapfeltételei voltak a SIRTAKI CS repce termesztésének. Jó szerencsével, még az esők beállta előtti fungicides kezeléssel erősítette meg a hibrid Phoma és Sclerotinia toleranciáját a 4 t/ha termés elérése érdekében.

Kereskedelmi repcehibridjeink, így a SIRTAKI CS, BASALTI CS, MEMORI CS genetikai potenciálja rögzített. A gazdálkodás térségi lehetőségei adottak. a partnereink példája alapján mindahány a sikeres gazdálkodás eszköze, még a nehezített körülmények között is. Alátámasztásul szolgáljon egy válogatás az előző évek kiemelkedő eredményei közül.

BASALTI CS

SIRTAKI CS

MEMORI CS

Sopronkövesd

4,2

4,10

4,06

Nyíregyháza

3,99

4,38

4,1

Iregszemcse

5,3

4,45

Ságújfalu

4,27

Cegléd

4,55

5,5

Jánoshalma

5,2

4,9

Röszke

4,35

Dombegyháza

4

Szőreg

4,35

Dalmand

4,42

Bezi

5,42

4,73

Bak

5,8

5,85

Fehér Gyöngyi
fejlesztési felelős

CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT.
2144 Kerepes, Szabadság út 252/b.
Tel: +36 28 789 685
Fax: +36 28 786 951
[email protected]
www.caussade-semences.hu