fbpx

Vigyázz, kész, rajt!

Írta: - 2018 március 18.

Egy friss Baranya megyei felmérés szerint tavaly átlagosan 86 ezer forint hektáronkénti nyereséget realizáltak a szójatermelők. Ez a nyereség pedig ez évtől integrációs szerződés keretében tovább növelhető – hangzott el a Bonafarm Mezőgazdaság által szervezett fórumon, Bólyon.

Jó minőségű, GMO-mentes szójatakarmányra van szükségünk a terveink megvalósításához – jelentette ki megnyitójában Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója. A mohácsi vágóhíd megépítésével kibővült a sertéshús-termékpálya, így a Pick Szeged vágásigénye mellett exportra is lehetőség van. A számok magukért beszélnek: 800 ezer sertést vágnak évente, aminek 70%-át most is saját integrációban állítják elő. Köztudott, hogy az európai sertéshús-termelésben csak 1-1,5%-ban vagyunk jelen, tehát nem vagyunk meghatározóak. Ha a belföldi kereslet ellátásán felül exportálni szeretnénk, a világpiacon azt a piaci rést kell megkeresni, ahol a hozzáadott érték jobban teljesül. Ezt találta meg a Bonafarm Mezőgazdaság a GMO-mentes hús előállításával. Ehhez a Magyarországon termesztett takarmánynövények GMO-mentessége törvényileg is biztosított, viszont a magyar takarmányiparnak – aminek évente 3 és fél millió tonna a gyártása – jelenleg kb. 500 ezer tonna szójadaraimportra van szüksége, aminek 99,5%-a GMO-s szójadara.

Nyereséges volt a szójatermesztés 2017-ben

86 ezer Ft-os hektáronkénti nyereséget értek el a szójababot termelők tavaly Baranya megyében, több üzem összesített adatai alapján. Az átlag felvásárlási ár 112-113 ezer Ft volt tonnánként, a művelési költség pedig 247 ezer Ft hektáronként. Így a fedezeti pont 2188 kg/ha-os termésnél jelentkezett. Mivel a termés mennyisége ezt jóval meghaladta (pedig nem volt kiemelkedő év) 2954 kg/ha átlagban, ez 86 ezer Ft-os átlag nyereséget hozott a termelőknek.

A termelőt is a nagyobb nyereség motiválja

Az integrátor célja, hogy GMO-mentes, magas fehérjetartalmú alapanyagot biztosítsunk a takarmányiparnak, azon keresztül annak az 550-600 ezer sertésnek, amelyek a saját előállításból és az integrációból kerülnek ki. Ehhez egy nagyon komoly szójatermesztési technológiai ajánlást adunk a gazdáknak, amelynek betartásával magasabb nyereség érhető el – szögezte le Timár András vetőmagágazat-igazgató (Bonafarm Mezőgazdaság).

2018-ban az integrátori szerződésben foglaltak alapján (a technológia betartása esetén) a listaártól 12%-kal alacsonyabb vetőmagárat, 2000 Ft-tal magasabb tonnánkénti felvásárlási árat, és biztos piacot ígér az integrátor. Az integrációt a Bonafarm Mezőgazdaság a KITE Zrt.-vel közösen kívánja megvalósítani, országos lefedettséggel.

Az integrációban támogatott szójafajták között szerepel a bólyi kínálatból

  • Boglár (igen korai – korai)
  • Bólyi 27 (korai)
  • Bólyi 1117 (középérésű)és a KITE Zrt. kínálatából
  • ES Navigator (szuper korai)
  • RGT Speeda (korai)
  • ES Pallador (középérésű).

A Bonafarm Mezőgazdaság egy osztrák céggel auditáltatta a tavalyi év végén elkezdett projektet. Garantáltan GMO-mentes szójabab felvásárlásával, a takarmánykeverők egy részének átállításával már GMO-mentes takarmányt is állítottak elő, sőt, a raktározás, kiszállítás, a malac- és hízónevelés is ezen elvek mentén biztosított. Ezáltal a mintegy 6-700 ezer sertésből 250 ezer már garantáltan GMO-mentes takarmányon hizlalt. Ennek az aránynak a további emeléséhez kell a termesztési volument növelni. Az, hogy a szójatermesztésre ösztönző integrációs modell mennyire inspirálja a gazdákat, az idei vetésterületből hamarosan kiderül.

Maradt még kérdése? 06-30/979-55-89

Sándor Ildikó