fbpx

Növekedés, gyors fejlődés – így értékelt a masszívan sikeres AXIÁL

Írta: Kohout Zoltán - 2018 március 18.

A mezőgazdasági gépek piacán is az a vállalkozás sikeres, amely kellően termék- és szolgáltatáskínálatában egyaránt képes fenntartani a sokszínűséget, és érzékenyen reagál a digitális kor kihívásaira – így összegezhető az AXIÁL Kft. évértékelő sajtótájékoztatója, amely az AgrárgépShow egyik fontos rendezvénye volt január 25-én.


Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető évértékelése

A digitalizáció célja a hatékonyságés a haszon

A digitalizáció végső soron nem más, mint a normális technikai fejlődés, csak éppen sokkal gyorsabban megy végbe – e figyelmeztetésnek is felfogható észrevétel is jó alaphangot adott az egyik legnagyobb hazai mezőgazdaságigép-forgalmazó tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatójának. Harsányi Zsolt nem véletlenül emelte ki beszédében: folyamatosan és gyors tempóban nő a jelentősége a gépekbe integrálható digitális megoldások körének. AZ AXIÁL tulajdonos-ügyvezetője bejelentette: cégük ebben az esztendőben maximalizálja e szegmens lehetőségeit, ezért újabb gyártó, a Trimble termékeivel bővíti GPS-eszköz kínálatát, az ahhoz szükséges berendezésekkel és szoftveres megoldásokkal együtt. Harsányi Zsolt rámutatott: a különböző automatikus és feladatoptimalizáló rendszereknek vagy a precíziós lehetőségeknek legfőbb célkitűzései a hatékonyság és a profittermelés. Az AXIÁL precíziós gazdálkodási csoportja a Trimble prémium partneri hálózata, a Vantage révén segít a megfelelő precíziós növénytermesztési technológiai elemek kiválasztásában, és gondoskodik arról, hogy az zökkenőmentesen működjön egész évben.

Fontos a mezőgépész-utánpótlás

Harsányi Zsolt a gépgyártók és gépkereskedők sokszínű termékkínálata és szolgáltatásai mellett ugyanakkor kitért a digitális technológiák kezelésével járó humán követelményekre is. Úgy fogalmazott, sokat tanultunk az elmúlt időszakban a precíziós munkaműveletekről és irányzatokról, de a következő évek nagy feladatai közé tartozik, hogy minél egyszerűbbé tegyük ezeket az eszközöket és folyamatokat a felhasználók számára.  Közismert az AXIÁL kötelezettsége a mezőgépész-képzés megerősítése, vonzóvá tétele mellett. Ezért is kerülhetett a figyelem homlokterébe az a törekvés, hogy a high-tech gépeket és berendezéseket hozzáértők kezeljék és szereljék, ezért a fiatal generáció mezőgépészeit tapasztalathoz kell segíteni. Az AXIÁL Kft. ebben komoly szerepet vállal: 2017-ben 65 mezőgépész- és technikustanuló, 7 fő mezőgazdasági gépészmérnök szakra járó egyetemi hallgató szerzett gyakorlatot.

Növekedés minden téren

A számok egyértelmű növekedést mutatnak – hangzott el az AXIÁL-sajtótájékoztatón –, ilyen például a magyarországi mezőgép-beruházások 7 év alatti (nominálisan) bő négyszeresére való növekedése, amely 2010 és 2017 40-ről 180 milliárdra emelkedett. Tavaly az AXIÁL is folytatta intenzív növekedését: a nettó forgalom a hagyományos gépek terén 28%-kal a CLAAS-márka terén 22%-kal, a használtgép- és szervizszegmensben 8-7%-kal nőtt. Ennek keretében 313 traktor, 127 kombájn, 251 Horsch-gép talált vevőre, míg a használttraktor-piacon 120 darabos volt az értékesítés, 200 használt munkagép, 125 kombájn mellett. Jelentős volt a gépfelmérés, amit tavaly 1650(!) ügyfél vett igénybe.

Pintér Zsolt ügyvezető az AXIÁL történelmének második legnagyobb, nettó 75,5 milliárd forintos forgalmáról szólva erről az előbb említett szegmensről mint kiemelkedő eredményt produkáló ágazatról beszélt, hiszen nettó 6,3 milliárd forintos árbevételt értek el. A beruházások terén sem volt eseménytelen az utóbbi öt esztendő: 5,3 milliárd forintot költöttek telephelyfejlesztésre 2012 és 2017 között, melynek eredményeképp 15 ezer négyzetméternyi szervizműhely-kapacitással rendelkeznek. Továbbra is folytatják a beruházásokat, a következő állomás várhatóan a szombathelyi AXIÁL-pont lesz.


Az Átalánydíjas partnerek elmaradhatatlan díjazása

Az ügyfelek érdekében…

Pintér Zsolt azt is felvázolta, milyen szerviz-díjcsomagokkal állnak az ügyfelek rendelkezésére, illetve hogy a szolgáltatási díjaiknak milyen közvetlen összetevőik vannak. A költségek legtekintélyesebb részét a munkavállalóhoz, vagyis a szerelőhöz köthető költségek teszik ki (megközelítőleg 65%), de megjelennek a gépjárművel, eszközökkel, épületekkel és üzemeltetésükkel, valamint az adminisztrációval és háttértámogatással kapcsolatos költségek is. Természetesen ehhez még hozzájárulnak olyan egyéb járulékos költségek, mint például a szakmai képzések, gyártói szoftverek és a felelősségbiztosítás.

Az AXIÁL Kft. a 2001. óta kínál átalánydíjas szolgáltatásokat partnereinek. A szolgáltatási forma keretén belül egy évre előre megállapodva, leszerződve látják el a mezőgazdasági-és építőipari gépek szakszervizét. A hagyományokhoz hűen az idén is kiválasztottak három olyan céget, akik évek óta kiváló szervizpartnerei a vállalatnak és emlékdíjat adtak a részükre. Kitüntették a Recrea Kft.-t, a Jász-Köre Kft.-t, és a Tiszavasvári Zöldmező Kft.-t. Az elismeréseket Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi tulajdonos-ügyvezető, Mezőfi Gábor Vevőszolgálat-igazgató és Torgyik Attila Szervizüzletág-igazgató adta át a cégek képviselőinek.

Kohout Zoltán