fbpx

Felkészülés a parlagfű elleni védekezésre

Írta: - 2016 március 31.

A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a prevenció, a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés. A megelőzés olcsóbb és hatékonyabb megoldás a területek gyommentesen tartásában, ehhez szakemberektől kérhetnek tanácsot a gazdálkodók.

A földhasználók és földtulajdonosok számára törvény írja elő, hogy minden év június 30-áig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést, megakadályozva ezzel a virágbimbók kialakulását. A gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani. A parlagfű ugyan még nem csírázik, viszont érdemes mindenkinek felkészülnie és felkészítenie az eszközöket a parlagfű elleni védekezésre.

A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat. Kérdéseikkel kapcsolatban forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereihez, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz, akik szakértelmükkel segíteni fogják a földhasználókat a parlagfű elleni védekezés során a leghatékonyabb, és legmegfelelőbb módszerek kiválasztásában.

A 2015. évben 164 civil szervezet nyert összesen 532 millió forint támogatást eszközbeszerzésre, a parlagfű elleni védekezéshez.. A nyertes pályázóknak 2020-ig üzemeltetési kötelezettségük van, mely időszak alatt az eszközöket környezetük, lakóterületük parlagfű-mentesítésére használják. A nyertesek neve és a pályázati támogatásból megvásárolt eszközök listája itt érhető el.

(FM Sajtóiroda)