fbpx

Fenyegetett, de védhető

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 21.

Az intenzív ültetvényeken jövedelmező a diótermesztés

Nő a hazai dió-termőterület: míg 10 éve alig haladta meg a 3 ezer hektárt, addig ma már 7 100 hektáron termeljük, s évente 7-10 ezer tonna körül alakul a termésmennyiség, ami 4-6 milliárdos termelési értéket jelent.

Profin védettebb

A jövőben ugyanakkor csak azok az ültetvények lesznek versenyképesek – és növényvédelem szempontjából kellően hatékonyak –, amelyek magas szintű szaktudást, jó tőkeellátottságot, magas színvonalú termesztéstechnológiát és kiváló gépesítettséget alakítanak ki. A dióburok-fúrólégy Dunántúlon erőteljesen fokozódó fenyegetése ellen például az extenzív kertek, növények lényegében védtelenek, míg viszont az intenzív gazdaságok már idén is sikerrel védekeztek a kártevő ellen.


A csúcsrügyön termő hazai fajták világszerte híresek beltartalmi jellemzőik a konkurenseik elé helyezik őket – mondta lapunknak korábban mondja Hajas Péter celldömölki termelő, akinek egyik ültetvényén csepegtetőrendszeres öntözés táplálja a fákat.

Jó a magyar dió

A magyar dió a relatív koraisága miatt igazi réspiaci termék Európa piacán: megelőzi a fő európai termesztő Franciaország és az olcsó import kaliforniai dió megjelenését, és a minősége is kiemelkedő, ezért prémium termékként keresett áru az EU piacain Angliától Németországon és Ausztrián át Svájcig. A száraz héjas dió importja elhanyagolható, míg exportja jelentős: évi 1 500-2 700 tonna száraz héjas diót exportálunk 1,3-2,5 milliárdos, míg dióbél-exportunk az utóbbi években 1 500-2 000 tonna és 2,5-3,5 milliárd körül alakul.

Termésbecslés

Míg két éve magas, csaknem 10 ezer tonnás termést realizáltunk, addig tavaly közepes termés (~7,5 ezer tonna) született, s mellett nyomott árak jellemezték a piacot. Idén a tavalyihoz hasonló, közepes, normális termést vár Magyarországon a FruitVeb szakmai előrejelzése. Egyes termesztőkörzetekben a termés 10-15%-kal elmarad a tavalyi szinttől a nyár közepén kialakult szárazság miatt. Így idén 7,0-7,5 ezer tonnás termésre számít a szakmai-érdekvédelmi szövetség.