Jó üzlet ez az egészséges gyümölcs, de nagy a kockázat és a hozzáértés igénye is.
Eddig jó éve van, és finom
Miután az enyhe tél és a szélsőségektől mentes tavasz megkímélte a szamócaültetvényeket, az átlagos hozamú évekre jellemző, körülbelül 15 ezer tonna szamócát várhatunk a hazai termelőktől – jelentette be a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc szerint az aszályos ősz és tavasz egyetlen mezőgazdasági kultúrának sem kedvez, ugyanakkor a szamócát kevésbé érintette, mivel az ültetvényeket öntözik. Az Agrárágazatnak ugyanakkor több észak-magyarországi termelő azt mondta, a napokban érkező tartós és bőséges eső hátráltathatja a szedést és okozhat minőségi problémákat. Egy biztos: a napsütéses és kiegyenlített hőmérsékletű tavasznak köszönhetően idén nagyon jó ízű szamóca kerül a boltokba.
Hozzáértés, beruházás és munkás kell hozzá
A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként 2000-4000 forint között mozgott, míg a délről származó áru szokásosan jóval olcsóbb volt. Az árak majd akkor mérséklődnek a magyar szamócát érintően, amikor az alacsonyabb termelési költségű, szabadföldi szamóca bejön. A magyarországi szamócatermő területnek egyébként durván a felét teszi ki a szabadföldi termesztés. A hektáronkénti termelési költsége évente 5-10 millió forint, míg hajtatott (fóliás) termesztés esetén akár 15-40 millió forint is lehet. Apáti Ferenc szerint magas a gyümölcs termelési kockázata, mivel termesztése sok munkával és nagy tőkebefektetéssel jár, míg jövedelmezősége döntően az elért hozamoktól függ. Eredményes szezonhoz (szabadföldi) hektáronként 10-15, fólia alatt 20-30 tonna hozam szükséges. Nehezíti a dolgot, hogy a szamóca nemcsak magas fokú technológiai precizitást és szaktudást, hanem sok – jó minőségben egyre inkább hiányzó – kézimunkaerőt igényel.
(forrás: FruitVeb)