fbpx

FROSTEX – A bölcs termelő előrelátó

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.

A fagykár elleni védelmet aktív és passzív védekezésre lehet osztani. Az aktív védekezés közvetlenül a fagyok fellépése körüli időpontban használatos módszerek alkalmazása. Ide sorolható: a fagyvédelmi fűtés, légkeverés, füstölés, ködképzés és a fagyvédelmi öntözés (óriási vízigény). A passzív módszerek közé soroljuk azokat a megoldásokat, melyeket a fagyok fellépését megelőzően jóval korábban kell megválasztani: a terület megfelelő kiválasztása (alacsonyabban fekvő részek elkerülése), illetve a megfelelő fajta és alany választása.

A fagykár olyan tényezőktől függ, mint a talajviszonyok, szélerő, növény fajtája, fejlődési szakasza, életereje stb. Példaként meg lehet említeni a virágzás időszakában lévő almafát, ahol a 4 órán keresztül fellépő -2 °C fokos hőmérséklet csak kisebb mértékű károkat okoz. Ha ugyanez a hőmérséklet hosszabb ideig, kb. 7–9 órán keresztül fennáll és erős légáramlással (széllel) párosul, a virágok mind elpusztulnak. A megfelelően táplált növényeknek mindig jobb az ellenálló képességük a fagyokkal szemben, mint azoknak a növényeknek, melyeket legyengített a tápanyaghiány. Az alacsony hőmérséklettel szemben a legnagyobb toleranciát akkor mutatják a növények, amikor téli nyugalmi állapotban vannak. A tavaszi periódusban a toleranciájuk csökken, amit az intenzívebb nedvkeringés és a sejtek megnövekedett víztartalma okoz. A fagyok által leginkább veszélyeztetett részek a fakadó rügy, a virág és a gyümölcskezdemények. A legnagyobb veszélynek azok a gyümölcsfajok vannak kitéve, melyeknél korán kezdődik a vegetációs időszak és a virágzás, mint pl. a kajszi és a cseresznye.

A legegyszerűbb és leggazdaságosabb módszer az olyan permetezések elvégzése, amelyek növelik a növények ellenálló képességét az alacsony hőmérsékletekkel szemben. Már régóta ismertek olyan készítmények, melyek közvetve vagy közvetlenül befolyásolják a virágok életképességét vagy megakadályozzák a jégkristályok képződését, így csökkentik a károsodást. Az egyik legismertebb, Altoterra Kft. által forgalmazott készítmény a TYTANIT, melynek fagy elleni védelmi tulajdonságait megvizsgálták a Lengyel Gyümölcstermesztési Kutatóintézetben. Hatékonysága felveheti a versenyt a költségesebb módszerekkel is.

Az idei szezonban az Altoterra Kft. egy olyan készítményt kínál a termelőknek, ami hatékonyan védi a virágzatot -6°C, -7°C-ig. Ez a készítmény a FROSTEX, mely korlátozza az alacsony hőmérséklet károsító hatását a virágzó gyümölcsfákra. Speciális összetevőinek köszönhetően elősegíti a szénhidrátok termelődését, a magasabb szénhidrát koncentrációnak köszönhetően a növényi sejtnedvek fagyáspontja csökken, így megakadályozza a jégkristályképződést és csökkenti a sejtpusztulás mértékét. A hatékonysági vizsgálatokat ellenőrzött hőmérsékleti viszonyok között (fitotron) végezték el a Skierniewicei Kertészeti Kutatóintézetben. Speciális hűtőberendezések segítségével sikerült a 2005. évi szokatlanul hideg időjárási viszonyokat modellezni, melyek drasztikus módon hozzájárultak a gyümölcsfák termésének csökkenéséhez. Az alábbi grafikon illusztrálja a virágzat védelmének hatékonyságát a faggyal szemben, más termékkel és eljárással összehasonlítva.

Skierniewicei Kertészeti Intézet, 2013. május

Skierniewicei Kertészeti Intézet, 2013. május

A FROSTEX összesen 10 liter/hektár mennyiségben használandó, melyet két részletben kell kijuttatni, először előrejelzés alapján a várható fagy beköszönte előtt 3 nappal, utána a várt fagy előtt 12-15 órával megismételni. A FROSTEX készítmény azon termékek közé tartozik, amelyek nagy jelentőségűek a gyümölcsösök tavaszi fagyok elleni védelmében. FROSTEX készítménnyel hatékony és megfizethető védelmet biztosítunk a fagyok ellen.

Ciecierski Wiesław

INTERMAG