fbpx

FruitVeB: a szokatlan meleg még nem károsította a gyümölcsösöket

Írta: - 2014 január 08.

FruitVeB: a szokatlan meleg még nem károsította a gyümölcsösöketBudapest, 2014. január 7., kedd (MTI) – A szokásosnál melegebb decemberi és januári időjárás még nem károsította gyümölcsösöket, a rügyek még pihennek – közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden az MTI megkeresésére.

Hozzátette: ugyanakkor egy hosszabb ideig tartó melege nagy kockázatot jelent, mert a gyümölcsfákon a rügyek megduzzadhatnak, egy későbbi lehűlés pedig komoly károkat okozhat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a csonthéjasok a legérzékenyebbek a hirtelen hőmérsékletcsökkenésre.

Hozzátette, hogy néhány napon belül kiderül mennyit változik a hőmérséklet, és a szakemberek abban reménykednek, hogy nem lesz hirtelen, rendkívül hideg, mert az sokkolná a növényeket. Esetleges terméskiesést azonban még nem lehet becsülni. Emlékeztetett: a legutóbbi hasonló alkalommal – négy éve -, a csonthéjasoknál, a kajszi és őszibaracknál volt jelentős terméskiesés.

A szabadföldi, illetve a hajtatott zöldségeknél most a gondot a csaknem több mint három hete tartó fényszegény időszak jelenti, a fólia alatti növények fejlődését például jelentősen hátráltatja. A szabadföldi termelésnél pedig a hó hiánya – a téli aszály – okoz problémát.

A meleg időjárás hatására a kártevők és kórokozók szokásos téli ritkulása csökkenhet vagy akár el is maradhat. Ez a későbbiekben növelheti a védekezés költségeit – jegyezte meg.

MTI 2014. január 7.