Furmint: a lehetőségek bora

Immár harmadik éve ünnepeljük február elsején a furmint világnapját, mely az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep. Ennek alkalmából az IMO – Time for wine 3 érdekességét gyűjtötte össze a tokaji borvidék a csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának.

Furmintban Magyarország az egyeduralkodó

A furmintot az egyik legértékesebb hungarikumunknak tekintjük, mert túlnyomórészt – körülbelül 97%-ban – Magyarországon termesztik ezt a szőlőfajtát. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló és a Balatonfüred-csopaki borvidéken található.

A világ legelismertebb borszakértői dicsérik

Több Master of Wine – például Jancis Robinson, Caroline Gilby és Natasha Hughes – szerint óriási lehetőség van a furmintban, mely méltó vetélytársa lehet a nemzetközi szinten ismert fehér fajtáknak.

Könnyen kombinálhatjuk a kedvenc fogásainkkal

A szőlőfajta neutrális jellegének köszönhetően sok borstílust meg tud jeleníteni, így jóformán bármilyen vacsora is kerül az asztalra, a furminttal nem „lőhetünk mellé”. A friss, könnyedebb tételek mellé kiválóan illenek a halak, a csirke és a pulyka, míg a testesebb furmintok borjút, bárányt vagy vadszárnyasokat kívánnak. Ha kacsa vagy liba van terítéken, érdemes szamorodnit felbontani, libamáj és kacsamáj esetén pedig tökéletes választás az aszú.

bor furmint hungarikum szőlő