fbpx

Gabonakutató – eredmények egy jó csapatban

Írta: - 2018 február 12.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) tagjaként tevékenykedő Gabonakutató Nonprofit Kft. az elmúlt évtizedben megkezdett fejlesztésekkel, új kutatási módszerekkel és a mindennapokban is használható eredményekkel jelentkezik ismét termelő partnereinél.

Jó termőképességű, stabil kukoricák

Kukoricaportfóliónkat olyan hibridek erősítik, amelyek a kiemelkedő stressztűrő-képességet és termésstabilitást már egy jóval magasabb terméspotenciálon ötvözik. A szuperkorai éréscsoport új szereplője a kiemelkedő termésre képes GKT 3213-as hibrid, mely a már jól ismert GKT 211 mellett jelent meg a piacon. Fővetésben korai virágzásával elkerüli a július-augusztusi hőhullámokkal terhelt időszakot, korán beérik, és alacsony szemnedvességgel betakarítható. A szuperkorai és igen korai hibridek június közepén vetve is biztonságosan silózhatók, még az őszi fagyok előtt. A FAO 200-as csoport egyik meghatározó anyagává vált az elmúlt években a GKT 288 hibrid. Erős szárú, kimagaslóan termő, a fuzáriummal szemben jó ellenállóságot mutat.

A FAO 300-as és FAO 400-as hibridek a vetésszerkezetben meghatározó arányuk és fejlődési ütemük miatt a hő- és szárazságstresszel leginkább sújtott éréscsoport. Fajtajelöltjeinket változatos ökológiai környezetben vizsgáljuk, különös tekintettel a szárazságnak kitett termőhelyekre. A FAO 300-as igen erős mezőnyben az elmúlt években bevezetett GKT 372 és GKT 376 hibridjeink tavaly is bizonyították, hogy helyük van a hazai vetésszerkezetben.

Silónemesítésünk a nagy zöldtömeg mellett a kedvező csőarányra, a kiváló energiatartalmú végtermékre koncentrál. E munka eredménye az új GK Silostar hibrid, ami az intenzív szarvasmarhatartóknak nyújt kiemelkedő szintű tömegtakarmányt. A szegedi hibridek értékét tovább növeli a magas fokú fuzárium-ellenállóság és a kiváló minőségű, a precíziós gazdálkodásban is jól használható frakcionált vetőmag.

Kiváló alkalmazkodóképességű szóják

A szója jövedelmezősége vetekszik a kukoricáéval, amelyet a fehérjenövényekre meghirdetett támogatás is tovább növel. Kínálatunk legismertebb fajtája a kiváló alkalmazkodóképességű Pannónia kincse, mely évek óta az ország egyik legnagyobb területen termesztett szójája. Az állati takarmányozás mellett a humán táplálkozásnak is kiváló alapanyaga.

Vetőmag-minősége az ellenőrzött feldolgozásnak és a jelentős terméstöbbletet eredményező HiCoat Super oltásnak is köszönhetően, kiemelkedő. Határainkon túl is töretlenül növekszik az igény iránta. A 2017-es termesztési évben a Bahia fajtánk szinte verhetetlen volt, a nagyüzemi kísérletekben és üzemi méretekben is a legnagyobb terméseket adta. A profi szójatermesztőknek kiváló választás. A korai Aires érésidőben jelent választékot, a beltartalmi vizsgálatokban a fehérjetartalma kiemelkedő, jóval a konkurens fajták értékeit meghaladó paraméterekkel szerepelt.

Napraforgó- és cirokújdonságok

Napraforgó-nemesítésünk legújabb eredménye, a 2016 decemberében elismert GK Petrus CLP a NÉBIH kísérletek tanúsága és a legfrissebb adatok szerint olajtermésben és olajtartalomban is kiválóan teljesít. A GK Petrus CLP az új Clearfield® Plus technológiának köszönhetően magasabb szintű imidazolinon-ellenállóságot biztosít. Az elmúlt évben már a köztermesztésben bizonyított kiváló alkalmazkodóképességével és magas termésével.

Cirokkínálatunk két új silócirokhibriddel bővült, a GK Erik és GK Balázs erős szárú, jól bokrosodó, hatalmas zöldtömeget biztosító újdonságok. Felhasználásukat mind a takarmányozásban, mind az energiatermelésben javasoljuk. A Farmsugro 180 egy különleges cirok, mely átmenet a szemescirok és a silócirok között. Szemesként 8-10 t/ha termést produkál, erős szárú, biogáz céljára is kiváló. Emellett fehér szemű, akár madáreleségnek is értékesíthető. Reményeink szerint kínálatunkban 2018-ban is megtalálja az elképzeléseihez illeszkedő, gazdálkodási körülményeinek leginkább megfelelő fajtákat és hibrideket!

Virágné Pintér Gabriella