fbpx

Gépet a szakképzésnek

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 20.

A szakképzési intézmények eszközparkjának modernizálása keretében 24 iskola vásárolhatott erőgépeket, személyautókat és kisbuszokat.

„A mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája” – jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán Nyíregyházán.

 

Gépet a szakképzésnek

Szükség van az agrárszakemberekre (Fotó: Pelsőczy Csaba)

 

A magyar vidék megerősítésének, a mezőgazdaság fejlesztésének alapja a támogatási rendszer

Nagy István szerint hazai és uniós források révén érkező, kiemelkedő összeget (7537 milliárd forintot) a következő támogatási ciklusban úgy tudjuk a legjobban kihasználni, ha újra vonzóvá tesszük az agrárszakmák. Ezzel elérhetjük, hogy képzett mezőgazdasági termelők és élelmiszeripari szakemberek jöjjenek az ágazatba.

Meg kell erősíteni a képzési hálózatot és folyamatosan emelni kell a szakképzés színvonalát. Ezek megvalósításával, a megfelelő bérezések kialakításának támogatásával az agrárszakmák megbecsültsége is növekedni fog.

 

A magyar mezőgazdaság

A magyar mezőgazdaság helye, szerepe a nemzetgazdaságban (Forrás: KSH/MTI)

 

A szakképzés átalakítása

A szakképzés jellemzője kell legyen: a hatékony tudásátadás; a korszerű gyakorlati oktatás.

Az Agrárminisztérium által fenntartott 56 szakképző intézmény tavaly óta az öt szakképzési centrum felügyelete alatt működik. A pályaválasztás előtt álló fiatalokat „az agrármodernizáció”, „a precíziós gazdálkodás” és „az agrárdigitalizáció” kulcsszavak alkalmazásával szólítják meg.

 

A magyar mezőgazdaság

Bajban vannak a burgonyások, növekvő termelés mellett zuhannak az árak (Forrás: KSH/MTI)

 

A komoly szaktudással rendelkezőkre igény van

A járműátadás azt az üzenetet hordozza a tanulók és leendő diákok számára, hogy a komoly szaktudással rendelkező agrárszakemberekre rendkívüli igény van a munkaerőpiacon, amely számos karrierlehetőséget kínál a pályakezdőknek is – hangsúlyozta Nagy István. Az agrárszakképzés jó döntés, mert ez biztos jövőt, megélhetést és perspektívát kínál a fiatalok számára.

Forrás: MTI