fbpx

Gépek, eszközök a belvíz elleni harc élén

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 18.

Az elmúlt évtizedekben, újra és újra megismétlődött kora tavasz beköszöntével a krónikus belvízhelyzet. A belvízzel elárasztott területek mentesítésére a gazdáknak napjainkban már állandóan készen kell állnia technikai háttérrel. Cikkünkben ezekre a feladatokra mutatunk be technikai lehetőségeket, az egyszerűtől a komolyabb beruházást igénylő speciális eszközökig.


Kora tavasszal sűrűn találkozhatunk ezzel a helyzettel a szántókon

Legyen az kisebb vagy nagyobb gazdaság, a belvíz nem válogat, amikor támad. Természetesen, amikor megtörténik a baj, sokan szoktak pálcát törni a gazdálkodó felett, hogy nem megfelelő talajművelési technológiát használ. Jelentős a talaj tömörödöttsége, és nem fordított kellő energiát ennek megszüntetésére lazítással, illetve más technológiai megoldásokkal. Nem vitatjuk, hogy sok esetben megelőzhető vagy csökkenthető a belvíz kialakulása az átgondolt talajművelési technológiával, de cikkünk témájában most a területünk belvíz fogsága alól történő felszabadításával foglalkozunk.

Árokmarók

A vízfelesleg levezetésének napjainkban legelterjedtebb eszköze a hárompont-függesztésű, hajtott, trapéz keresztmetszetű csatornát képző árokmarógép. Míg évtizedekkel korábban méretben viszonylag szűk volt a választék ezekből az eszközökből, addig ma már mindenféle méretben, teljesítményigényben és kialakításban – egy vagy két hajtott árokmaró rotorral szerelve – érhetőek el a piacon, zömmel import beszerzésből. A mai konstrukciók már lehetőséget adnak arra, hogy a kiásott talajt a gép szétterítse, de ha kell – a későbbi visszatemetés érdekében – az árok mellé is tereli.

Az egyrotoros modellek mérettől függően 60-115 cm közötti szélességben képeznek árkot, általában 28-30 fokos dőlésszögben. Az árokmélység 35-80 cm között változik típustól és gépmérettől függően. Egy 540 f/min TLT fordulatszámot biztosító, 50-70 LE teljesítményű, könnyű univerzális traktorral üzemeltethetők. Munkasebességük általában 0,8-1,5 km/h. A segédrotoros változatok már szélesebb, 80-165 cm közötti árokszélességben dolgoznak típustól függően, és árokmeder-szélességük nagyobb, mint az egyrotoros kiviteleknek. Teljesítményigényük 40-130 lóerő között változik, mérettől függően. A kétrotoros modellek már nagy kapacitású vízelvezető-képességgel rendelkező, szélesebb szögű árkot készítenek. Árokszélességük 1 méternél kezdődik, és a legnagyobb modellek akár 200 cm széles árkot ásnak, és a mélységük is jóval nagyobb 85-130 cm között mérhető. Ezeknél a konstrukcióknál már típustól függően nagyobb teljesítményű erőgépre is szükség van, a legnagyobb modellek 140 lóerős traktorokat követelnek, illetve a TLT fordulatszám-igényük is zömmel 1000 f/min. A kétrotoros legnagyobb árokmaróknál érdemes az erőgépünk hátsó szélvédőjét egy külön védelemmel ellátni kívülről. Illusztrációink is mutatja, hogy főleg egy átázott talajon milyen sártengerrel képes beteríteni a traktorunk hátsó részét.


Kétrotoros árokmarógép munkában

Réselők

A hajtott réselők hasonló marókorongos szisztémával dolgoznak, mint az árokmarók, de itt az ásóelemekkel szerelt marótárcsa teljesen függőleges irányban hatol be a talajba, és így alakítja ki a keskeny, általában 10-15 cm széles, illetve 50 cm mély rést a talajfelszínben. Óránként a talajállapottól függően 500-1000 méter hosszú réseket képesek kialakítani, 0,6-0,8 km/h-s munkasebesség mellett. Egy ilyen üzemi paraméterekkel rendelkező, hárompont-függesztésű, hajtott réselő 540 f/min TLT hajtást igényel, egy 80-120 lóerő teljesítményű univerzális erőgéptől.

Csatornanyitó-ekék

Azoknak a kisgazdaságoknak sem kell kétségbe esniük, amelyek kis területen gazdálkodnak, és nem telik a drágább, hajtott rendszerű árokmarókra. Az egyszerűbb csatornanyitó ekék kisebb beruházás igényűek, alacsonyabb költséggel üzemeltethetők, bár ha mélyebb vízelvezető csatornát szeretnénk képezni vele, akkor több menetben kell alkalmazniuk. Itthon legnagyobb arányban, ebben a szegmensben, már csak jobbára import olasz modellek érhetők el. A szimpla és dupla nyitóelemmel és kormánylemezzel gyártott változatok közül a dupla kivitel az ideálisabb és ez is terjedt el leginkább. Az ekefej szárán kétoldali nyitó, lazítóorral ellátott kormánylemez van szerelve. A kormánylemez végére pedig dobólemez van csatlakoztatva. Az egész kis teljesítményigényű és kis csatorna-keresztmetszettel dolgozó konstrukcióktól a nagy keresztmetszetű öntözőcsatornák készítésére is alkalmas típusokig nagy a kínálat, de a kisebb gazdaságok könnyű univerzális traktorparkjához leginkább a 70-90 LE teljesítményigényű, 20 cm mederszélességet kialakító, 50 cm-es árokmélységű, 50-110 cm-es árokszélességű típusok a legideálisabbak. A kormánylemezek fogásszélessége és ez által az árokszélesség a legtöbb modellnél állítható.


Segédrotoros árokmaró a trapéz alakú árok képzése közben

Amennyiben sem csatornanyitó ekével sem hajtott réselővel, illetve árokmaróval sem rendelkezik a gazdaság, de egy traktorra csatlakoztatható, hárompont-függesztésű árokásó található a gépparkban, akkor ezzel is keskeny vízelvezető rés képezhető. Alkalmazásának hátránya a hajtott és húzott árokképzőkkel szemben, hogy sokkal lassabban alakítható ki velük a kívánatos mélységű és szélességű vízelvezető réscsatorna. Leginkább csak kisebb 1-5 hektáros területeken jelenthet áthidaló megoldást a belvíz támadásakor.

Rézsűkaszák

Bár a terület felszabadítása a belvíz fogsága alól rendkívül fontos, de sikeressége szorosan összekapcsolódik a területünket behálózó belvíz-elvezető csatornahálózat állapotával is. Ezek karbantartása nélkül a belvíz levezetésének hatékonysága messze lesz az elvárható szinttől, bármilyen technológiát is alkalmazunk a megvalósításához. Ezeknek a csatornarendszereknek a karbantartására a legideálisabbak a könnyű univerzális traktorokkal üzemeltethető, karos, kihelyezett, külpontos rézsűkaszák.


A hajtott árokmarók egyrotoros, segédrotoros és kétrotoros változatban érhetők el

Ezek vagy hárompont függesztéssel (CAT II) hátra vagy fronthidraulikára csatlakoztathatók, hidraulikus mozgatású univerzális eszközök, alapkivitelben kalapácsos rendszerű zúzókkal vannak szerelve. A hazai gyártású karos részűkaszákhoz például igen széles adapterválaszték áll rendelkezésre és a munkaeszközök gyors cseréjével könnyedén alkalmazkodni tud a feladathoz, legyen szó medertisztításról, -kotrásról, sűrű erősebb szárú, vagy gyengébb gyomos állomány kaszálásáról, zúzásáról. Késes vízszintes tengelyű zúzó, kalapácsos cserjezúzó, tárcsás vagy alternáló kasza adapter, ágvágó és bozótvágó adapterek, kosaras kasza, árokmaró, illetve iszapoló kanál, hogy csak a legfontosabb munkaeszköz variációkat említsük, amelyekkel az ilyen karos rézsű kaszák felvértezhetők. A több tagból álló, csuklós gémszerkezetük nagyszilárdságú acélból készült. Legtöbb esetben olajhűtővel felszerelt, nagy teljesítményű, 1-2 hidraulikus szivattyúval szerelt, saját hidraulikus rendszerrel rendelkeznek, mely a traktor hátsó teljesítményleadó tengelyéről (540 f/min) kapja a meghajtást. Gémkinyúlásuk modelltől függően általában 6-8 méter, az adapterfejek hidraulikusan mozgathatók és a hajtott munkaeszközök is hidrosztatikus úton kapják a meghajtást. Néhány konstrukció esetépben a gémkinyúlás a teleszkópgémes kialakításnak köszönhetően változtatható.

Tisztítók, kotrók

Vannak olyan külpontos, kihelyezett karos eszközök, amelyek nem univerzálisak, hanem csak kifejezetten a csatorna tisztítására, medrének kotrására, iszapmentesítésére alkalmasak. Ezek egyszerűbb kivitelűek, tisztán mechanikus hajtásúak, és egy kaparó-dobólapátokkal felszerelt fémlemezes koronggal végzik a marást. Ezekkel geometriai méretüknél fogva döntően csak a kisebb vízelvezetőárkok tisztántartása oldható meg, a nagy belvízelvezető csatornák karbantartása nem.

Abban az esetben, ha a csatornarendszer zsilip-összeköttetéseinek áteresztőképessége nem képes a felgyülemlett vizet megfelelő kapacitással elvezetni, akkor ezen a különböző traktor-TLT-ről hajtott, radiál lapátozású átemelőszivattyúk segíthetnek. Ezek a nagy átmérőjű csőrendszerükkel, a csatornába mélyre nyúlva képesek óránként akár 1,5 köbméter víz átszivattyúzására. Teljesítményigényük nem nagy, egy könynyű univerzális 50-60 lóerős, 540 f/min TLT fordulatszámot biztosító erőgéppel, költség kímélően üzemeltethetők.


A belvíz mentesítés olcsóbb egyszerűbb eszközei a csatornanyitó ekék (fotó: trattoripellegrini.com)


Hazai gyártású, karos, kihelyezett, külpontos rézsűkasza

Összeállításunkban is kitűnik, hogy a belvíz mentesítéshez számtalan technikai lehetőség áll rendelkezésre és egy-egy szegmensen belül is választható a különböző terület, illetve üzemmérethez igazítható eszköz. A belvízzel való küzdelem mellett törekedjünk arra, hogy amennyiben a területek adottsága engedi, belvízképződést csökkentő, illetve megelőző talajművelési technológiát alkalmazzunk a termesztésben.

Farkas Imre