fbpx

Gondolkodjunk előre! – avagy felkészülés az őszi vetésre

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 02.

A címben szereplő felszólítás egyrészt az alkalmazott technológiára, illetve az ehhez való termékekre, valamint a termékek beszerzésére vonatkozik.

 

Az időben történő tervezés, vásárlás, felhasználás a sikeres termesztés alapja. Nézzük ezt meg egy kissé részletesebben!

A megfelelő alkalmazott technológia figyelembe veszi a talaj tápanyagtőkéjét, az előveteményt, a tervezett terméseredményt (mennyiség, minőség vonatkozásában), a gépesítés színvonalát, valamint olyan nehezen tervezhető tényezőket is, mint pl. az időjárás. Az őszi búza (kalászosok), valamint a repce műtrágyázása szempontjából sok a hasonlóság. Az alaptrágyázás tekintetében egy alacsonyabb dózisú nitrogénkijuttatás mellett kell azt a P-K mennyiséget biztosítani, amellyel a teljes vegetációt ellátjuk. Ezen elemek eltérő tápanyag-felvételi dinamikája ellenére ezt csak az alaptrágyázással tudjuk biztosítani (egy-két kivételtől eltekintve). Természetesen a szükséges mennyiségek tekintetében már vannak eltérések. A repce elsősorban kálium- és másodsorban foszforigényes, ezzel ellentétben a búzánál fordított a helyzet. Ez azonban csak egy „erősorrendet” jelent, mert a repce esetében is szükséges a minimum 40-60 kg foszfor hektáronként, valamint a hasonló mennyiségű kálium a búzánál. A jó minőségű NPK alkalmazása biztosítja a kezdeti gyors, erőteljes gyökérképződést, a megfelelő télállóságot, majd a vegetáció második felében a bokrosodást, kalász-, szem- és becőképződést. A kiváló minőséget képviselő termékek rendkívül jól reagálnak az eltérő csapadékviszonyokra, könnyen oldódnak, gyorsan felvehetőek a növény számára. Nem tartalmaznak káros anyagot, kiváló a szórásképük, magas a hatóanyag-tartalmuk, ezenkívül mezo- és mikroelem-kiegészítést is tartalmaznak.

Az előbbieket figyelembe véve az általunk javasolt termékek a YaraMila termékcsalád tagjai, ahol az NPK-arányokat tekintve teljes a paletta. A repce alaptrágyázásakor elsősorban a YaraMila 8-24-24, YaraMila 7-20-28, valamint a YaraMila 7-12-25 termékekre hívjuk fel partnereink figyelmét. Általában elmondható, hogy a növény magasabb káliumigénye egy gyengébb foszforellátottságú talajjal párosul, ezért használják legtöbben a YaraMila 8-24-24 öszszetételű termékünket. Kedvezőbb foszforellátottság esetén a nagyobb káliumtartalmú termékeket javasoljuk. Őszi búza esetében első helyen a YaraMila 16-27-7 szerepel. 250 kg/ha dózisban már abszolút lefedi a foszfor- és nitrogénigényeket, jó vagy igen jó káliumellátottság esetén. Természetesen nitrogén esetében teljesen más a helyzet, ilyenkor csak a minimum mennyiséget kell kiadni. Az NPK-termékeinkben lévő mennyiségek átlagos körülmények között elegendőek. Amire érdemes azonban odafigyelni, az a késő őszi fejtrágyázás kérdése, elsősorban repce esetében, de azt csak akkor és ott lehet eldönteni.

A bevezetőben említett három tényező közül a harmadik a beszerzés időzítése. Itt hívnám fel minden kedves jelenlegi és jövőbeni Yara-felhasználó figyelmét arra, hogy a következő időszakban a vásárlások, beszerzések esetében körültekintőbben, tervszerűbben kell eljárni. A raktározási, logisztikai átszervezések miatt a megrendelések teljesítése hosszabb időt vehet igénybe. Az eddigi pár napos teljesítést a következő időszakban a piacon megszokott 7-10 napos idő követheti, amit érdemes figyelembe venni.

Bármilyen kérés, kérdés van, a Yara szaktanácsadó csapata változatlanul készen áll ezek megoldására, megválaszolására. Elérhetőségeink fellelhetőek a yara.hu weboldalunkon, ahol további információk is megtalálhatóak.

Gyuris Kálmán

+36 30-3839-341

Yara Hungária Kft.