Gondolkozzon rendszerben, és tervezzen előre!

Ma szinte minden gyártó-forgalmazó a precíziós mezőgazdaság hívószavával próbálja Önöket, termelőket magához csábítani. Mindenki csodákat ígér, ha az általuk kínált eszközöket vásárolja meg valaki. A piacon elérhető megoldások többsége azonban erősen márkafüggő, egy eszköz csak egy adott másik márkájú eszközben működik. Ha éppen nem passzol a kettő egymáshoz, az eredeti eszköz (pl. traktor) cseréje lehet a megoldás, mely nyilvánvalóan nem a legésszerűbb út.

Meglátásom szerint ezek a cégek a precíziós mezőgazdaságot leginkább marketingcélokra használják. Arra, hogy aki egyszer náluk vásárolt valamit, az lehetőség szerint nehezebben tudjon más gyártó felé elmozdulni. Így szép lassan és fokozatosan Önöket kiszolgáltatott helyzetbe hozzák.

A jó hír, hogy van megoldás! Egy kicsi előregondolkozással és előretervezéssel!

A most alakult MagtárGPS Kft. kínálatában minden olyan eszköz megtalálható, amelyre alapozva ki lehet alakítani egy jól működő, gyártófüggetlen rendszert. A megoldás abban rejlik, hogy a traktorok és munkagépek feletti szinten, létre kell hozni egyegységes kezelőfelületekből álló szintet. A kínálatban szereplő, Steyr logoval ellátott (eredendően a Trimble által gyártott) kormányzási rendszerek gondoskodnak a gépek vezetéséről. Az AgLeader kezelőfelületek profi módon oldják meg a munkagépek és kombájnok egységesítését. Ezzel a megoldással, ketté tudjuk választani a kormányzást és a munkagépek vezérlését. A jövőben a traktorok a gyári rendszereik segítségével fogják a kormányzást megoldani. Amikor ez az állapot az Ön gazdaságában bekövetkezik, akkor sem lesz kiszolgáltatott helyzetben, hiszen az AgLeader kezelőfelületek bármilyen gyári GPS kormányzás mellé tökéletesen illeszkednek, a GPS pozíciókat fel tudják használni. Az így kialakult rendszerben az adatok zökkenőmentesen jutnak el akár az interneten keresztül, az irodától a traktorfülkéig. Az ADATOK, amiből INFORMÁCIÓ nyerhető, és végül ezek alapján DÖNTÉS születik. Igazi értékteremtés az adatok és információk alapján hozott megfelelő döntés során keletkezik. Ezért mindenkinek, aki növelni szeretné a hatékonyságát, azt javaslom, szenteljen sokkal nagyobb figyelmet azokra az adatokra, amik a szántóföldről származnak. Ez lehet, első lépésben a felhasznált anyagok dokumentálása, később viszont kiegészülhet hozamtérképezéssel, talajvizsgálati eredményekkel, műholdképekkel, drónfelvételekkel, vagy akár a vetőgépből származó adatokkal. Az Önök gazdaságágban a legnagyobb érték a gazdálkodással kapcsolatos minden adat! Ha jó körülmények adottak: megfelelő termőföld, eszközellátottság és munkaerő; akkor a termelésből származó adatok eredményes felhasználásával, precíziós gazdálkodási szemlélettel további hatékonyságot tud növelni.

A saját adatinak felhasználásával tudja elérni majd, hogy a legtöbb profitot arathassa le a területiről. Optimalizált input anyag felhasználással, ezáltal csökkenő költségek mellett maximalizálható a profit, de a begyűjtött adat nélkül hozzá sem lehet kezdeni. GPS-es kormányzástól kezdve, munkagépvezérlésen át, akár hozamtérképező rendszerre (legyen bármilyen régi is a kombájn), a MagtárGPS Kft. szakemberi a legnagyobb örömmel adnak szaktanácsot, hogy a jövőben már rendelkezzenek ADATTAL.

Nagy Bence
GPS üzletág vezető
06-20/222-2852

nagy.bence@magtargps.hu

Tartalom közti banner a cikk végére
no