fbpx

Hajdú-Biharban is kiemelkedőek a nyári betakarítású szántóföldi növények hozamai

Írta: - 2016 augusztus 16.

Az országoshoz hasonlóan Hajdú-Bihar megyében is kiemelkedőek voltak a nyári betakarítású szántóföldi növények hozamai- mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az V. Hajdúsági Expon, Hajdúböszörményben.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az államtitkár elmondta, gyakorlatilag befejeződött a nyári betakarítású növények aratása az országban. Arról is szólt, hogy rendkívül kedvezőek a hozamok, minden fontos nyári betakarítású növény esetében meghaladják az előző év és az előző öt év értékét.

Nagy István arra is kitért, hogy az igen bőségesnek ígérkező globális terméskilátások miatt a hazai kalászos gabona- és repceárak jelenleg alacsonyak.

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy soha nem látott mennyiségű forrás, mintegy 12 ezer milliárd forint érkezik Magyarországra az Európai Unióból 2014–2020 között. Ebből mintegy 3700 milliárd forint, ami célzottan a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést szolgálja majd. A magyar mezőgazdaság éves kibocsátása jelenleg 2600 milliárd forint körül van. 2020-ig a mezőgazdaság és vidékfejlesztés számára rendelkezésre álló forrásból csaknem ekkora összeg, mintegy 2400 milliárd forint jut közvetlenül az agrárium fejlesztésének céljaira. A fennmaradó, mintegy 1300-1350 milliárd forintot a Vidékfejlesztési Program finanszírozására használjuk fel.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A Vidékfejlesztési Program legfontosabb célkitűzése ¬a versenyképesség növelésével együtt a vidéki munkahelyteremtés és a vidéki munkahelyek megőrzése a mezőgazdaságban – hangsúlyozta Nagy István. A VP keretében 2016-ban több mint 800 milliárd forint keretösszegben hirdetnek meg pályázatokat- tette hozzá.

Hajdú-Bihar megyében jelentős a mezőgazdaság szerepe. Részesedése a bruttó hozzáadott értékből 11,4 százalék volt 2014-ben, amely az országos érték több mint két és félszerese. A megye adottságai rendkívül kedvezőek a mezőgazdaság számára. A megye területének 73 százaléka áll mezőgazdasági művelés alatt. Hajdú-Bihar megyében fontos az állattenyésztés szerepe is. A megye rendelkezik az országban a legnagyobb szarvasmarha-, juh- és tyúkállománnyal, valamint a második legnagyobb sertésállománnyal.

(FM Sajtóiroda)