fbpx

Nem kérünk a dán nyércekből!

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 26.

A húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítását módosító rendelet aláírásra került, melynek lényege, hogy ne lehessen Magyarországra telepíteni az EU tagállamokban betiltott tenyészetek állományait.

Ovádi Péterhez, az állatvédelemért felelős miniszteri biztoshoz megkeresés érkezett a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

 

 

Dániában a teljes nyérc állomány felszámolásáról döntöttek

2020-ban az Európai Unió több tagállamában számos COVID kitörés történt nyérc farmokon, így kockázati tényezőknek minősítették.

Jelenleg hazánkban sem nyérc-, sem nutria-, sem görény, sem rókatelep nem található – ez jó. Azonban a szőrméjükért tartott állatok tartásával kapcsolatban súlyos állatvédelmi aggályok merültek fel már az elmúlt években hazánkban és külföldön egyaránt.

Ovádi Péter hangsúlyozta:

Különösen fontosnak tartotta, hogy az állatvédelmi és közegészségügyi kockázatok csökkentése miatt időben és hatékonyan léphessenek fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítása ellen a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatával egy ütemben.

Hozzátette, a természeti, gazdasági és állatvédelmi problémák megelőzése érdekében a kormányzat ettől a lépéstől azt várja, hogy a jövőben ne lehessen Magyarországra telepíteni az EU tagállamokban betiltott telepek állományait.

A húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítását módosító rendeletet Nagy István miniszter a mai napon aláírta, a részletszabályok a Magyar Közlönyben jelennek meg.

Forrás: AM Sajtóiroda