Hal- és vadgazdálkodási szakmai nap Baján

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete július 11-én szakmai napot tartott Baján agráripar képviselőinek részvételével: az előadások során tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről, olvasható a NAK honlapján.

Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy a halfogyasztás és a közelgő halászléfőző fesztivál népszerűsítése érdekében elsősorban a halgazdálkodás témakörét állították a konferencia középpontjába: évente kb. 2000 látogató bográcsában rotyog egyszerre a halászlé.

A magyar hal keresett külföldön is, ugyanakkor az ágazat versenyképességének növeléséhez fejlesztések szükségesek. Ösztönözni kell továbbá a hazai fogyasztást, hiszen a magyarországi 6-7 kg/fő éves halfogyasztás messze elmarad az uniós 20-25 kilós átlagtól. Ennek érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) stratégiai együttműködési megállapodást kötött. A NAK és a MA-HAL közös célként rögzítette többek között a haltermékek népszerűsítését, illetve a halgazdálkodás és a halfeldolgozás fejlesztését. Kiemelten fontosnak tartjuk továbbá, hogy a gazdálkodók, feldolgozók számára rendelkezésre álljanak a szükséges támogatások, illetve az azok igénybevételét segítő kamarai szolgáltatások, megfelelő szaktanácsadás.

A megnyitót szakmai előadások követték, amelyek során az agráripar jelentős képviselői számoltak be a hal- és vadgazdálkodásban végbement fejlesztésekről és jövőbeli törekvésekről.