fbpx

Hamarosan következik a tarlóhántás, a lazítás és a szántás ideje. A számtalan referencia gép bizonyítja termékünk sikerét.

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 22.

Teljesítmény optimalizálás

A motorokban rejlő kihasználatlan teljesítménytartalékot teszik kihasználhatóvá a chip tuningok, amelyek elsősorban az elektronikusan vezérelt adagolókkal rendelkező motorokhoz és a common rail motorokhoz alkalmazható lehetőségek. A speciális, kifejezetten katonai alapanyagokból épített chip tuning készleteink a hosszú élettartamukkal és állítható teljesítmény-rásegítési lehetőségükkel tűnnek ki, a készleteink extrém hőtűrésűek. Így biztosítható, hogy akár –40-tól+120 C°-ig változatlan beállítási értékeket produkáljanak.

Óvatosan kell bánni a gépek teljesítménynövelésével, hiszen egy kommersz kivitelű készlet, amely nem rendelkezik ezen sajátosságokkal, hihetetlen károkat képes okozni. Pillanatnyilag csak az ODISYS által forgalmazott Optiopower® készlet rendelkezik a mezőgazdasági és ipari alkalmazásra hangolt tulajdonságokkal.

A teljesítménynövelés ezen módszerei megváltoztatják a befecskendezett üzemanyag mennyiségét és időzítését, az égéstérbe érkező levegő mennyiségét. Ezáltal az égés egyrészt jobb hatásfokú lesz (optimalizálják az égést), másrészt a beérkező többlet üzemanyag-mennyiség hatására nagyobb teljesítmény érhető el. Nagyobb lesz a motor teljesítménye (kW), valamint nagyobb nyomaték leadására lesz képes, amely mellett nõ a nyomatéki rugalmasság. A motor alacsonyabb motor fordulatszámon is képes leadni a kívánt teljesítményt, és alacsony motorfordulaton is nyomatékos lesz.

A common rail motorok készletei plug and play kivitelűek Ezek esetében abszolút bontás mentesen lehet a teljesítményt növelni. A csatlakozók a gyári műanyag dugaljak ellenpárjai. A tuning készletek megvásárlása esetén helyszíni beszerelést is vállalunk, sőt a fékpados visszamérést is biztosítjuk ügyfeleink igényeinek megfelelően. Bármely kiegészítő chip tuning dobozt hangolni kell az adott motorhoz, így a megrendeléstől számított 1-2 hétre van szükség a beszerelés megvalósításához. A beszerelés után a készlet számára „tanulási idő” szükséges, amely hozzávetőlegesen 1-2 üzemóra. Nem feltétlenül kell jelentős teljesítménynövekedésben gondolkozni, hiszen üzemeltetés során esetleg azt tapasztaljuk, hogy elegendő a teljesítmény, de gyakran kell visszakapcsolnunk, mert leesik a fordulatszám, vagy esetleg a gép nem képes a fordulatot visszaszerezni. Ilyen esetekben már érdemes elgondolkozni a teljesítménynövelésen, hiszen „csak 10-15 LE” kellene, hogy a váltót megkímélhessük a folyamatos le- és felkapcsolástól. A terhelés alatti váltásokkor a traktor csúsztatja a lamellákat, amely rövidíti azok élettartamát.

Az ODISYS Optiopower® készletei segítségével a motorokat precízen, az ideális teljesítményszintnek megfelelően lehet beállítani, a beépített potenciométer segítségével. Így elkerülhető a fölösleges üzemanyag-fogyasztás és a túlterhelés lehetősége is. A beállításhoz minden esetben érdemes igénybe venni a fékpados beállítást, amely biztosítja hogy tizedes jegy pontossággal beállítható legyen a kívánt lóerő és nyomaték.

Nem csak a traktorok teljesítményét érdemes optimalizálni, sok esetben kombájnok és rakodógépek teljesítménye sem elegendő. A leeső fordulatszám a rázóládák sebességére is, így a szemveszteségre is hatással van. Természetesen az Optiopower® a kombájnmotorokhoz is kiválóan alkalmazható.

A készletek sajátossága és egyedisége, hogy csak tényleges teljesítmény felvétel esetén van rásegítés egyéb esetekben nincs, így nincs fölösleges többlet fogyasztás.

Hernek Zoltán
Odisys Bt.