fbpx

Hatástanulmányokat követelnek az agrárkamarák

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 22.

Átfogó hatásvizsgálat nélkül megalapozatlan, kockázatos a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának, valamint a „Termőföldtől az Asztalig” és a Biodiverzitás stratégiák véglegesítése – mondták ki az agrárkamarák képviselői.

 

Mezőgazdaság, agrárkamarák
Agrárkamarák online konferenciáján fogalmaztak meg az uniós elvárásokkal és direktívákkal kapcsolatos véleményt (Fotó: Barna Ferenc)

 

Közös online ülés

A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái (a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Szlovák Agrár- és Élelmiszeripari Kamara), valamint a Három Tenger Régió (Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária, Horvátország és Szlovénia) agrárszervezeteinek képviselői online értekezleten vitatták meg az aktualitásokat.

 

Az esemény fő témái:

  • az uniós Zöld Megállapodás;
  • a KAP tagállami stratégiai tervezése;
  • a KAP átmeneti időszakának esetleges meghosszabbítása.

 

A V4 országok agrárkamarái ismételten hangsúlyozták, hogy mielőtt végleges megállapodás születik a KAP 2023–2027-ről, elengedhetetlen a javasolt reform átfogó hatásvizsgálatának elvégzése és nyilvánosságra hozatala, a „Termőföldtől az Asztalig” és a Biodiverzitás stratégiáéval együtt.

 

Mezőgazdaság, agrárkamarák
Az agrárkamarák képviselői kérik az országspecifikus megközelítést (Fotó: Barna Ferenc)

 

A V4+ agrárkamarák kérik az uniós döntéshozókat

Tegyék lehetővé a tagállamoknak az országspecifikus megközelítést az Európai Zöld Megállapodás céljainak elérésére.

Vegyék figyelembe minden ország sajátos körülményeit, és azok alapján határozzák meg az egyes mutatók kiinduló szintjét.

A V4+ kamarák szerint az elérendő célértékeket uniós szinten kell meghatározni (például hektáronként a hatóanyag maximális mennyiségét vagy a nitrogén-kijuttatás mértékét).

 

A V4+ országok kamarái hangsúlyozzák

A gazdálkodókra és az élelmiszer-termelőkre vonatkozó magasabb környezeti követelmények magasabb termelési költségeket jelentenek, amelyeket jelenleg nem kompenzál megfelelő mértékű támogatás.

Ezért további forrásokat kell mozgósítani, nem csak a helyreállítási alapból, hanem az összes rendelkezésre álló európai szintű forrásból is célzottan támogatni kell a mezőgazdasági termelőket.

 


Figyelembe kell venni minden ország sajátos körülményeit – ezt képviselik az agrárkamarák (Fotó: Barna Ferenc)

A V4+ országok agrárkamarái megerősítették korábbi kijelentésüket

A KAP stratégiai terv I. pillérében a közvetlen kifizetéseken belüli támogatási maximum (capping) bevezetését a tagállamok belátására bízza az EU.

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók ne veszítsék el az esélyt az I. pillérben szereplő öko-rendszerekben foglalt intézkedések teljesítéséhez szükséges támogatás megszerzésére, be kell vezetni az erre a célra szánt éves forráselosztások rugalmas elszámolásának lehetőségét 3 éves időszakokban.

 

Forrás: NAK

Összeállította: Barna Ferenc