fbpx

Hatékony kénpótlás a gabona- és repcetermesztésben

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 29.

Kieserittel – A kieseritet a természet alkotta. A kieserit természetes ásvány, mely kémiailag MgSO4*H2O, eredetét tekintve a mai Németország területén keletkezett körülbelül 230 millió évvel ezelőtt, amikor még az ország nagy részét tengervíz borította. Szintetikusan még nem sikerült kristályformáját előállítani.

 

Napjainkban elektrosztatikus eljárással (erre utal a nevében az ESTA® mozaik szó) állítják elő, mely a K+S KALI GmbH által szabadalmaztatott gyártási eljárás. Ezzel a módszerrel választják el a kísérő ásványoktól (NaCl, KCl), ezért előállítása minden tekintetben környezetbarát. Természetes ásványról lévén szó, alkalmazása ökológiai gazdálkodásban engedélyezett. A gyártási folyamat végén a végtermék por vagy granulátum.

Az ESTA® Kieserit igen kedvelt NPK-k kiegészítőjeként magas Mg (25 %) és S (20 %) tartalma miatt. A magnézium jelentősége a gabonatermesztésben Magnéziumhiány viszonylag gyakran fordul elő gabonaféléknél. A látható hiánytünetek elsősorban a szárbaszökés idején figyelhetők meg, a kalászolás időszakában azonban eltűnhetnek.

 

 

A hiány következményei: késleltetett növekedés, majd terméscsökkenés, minőségromlás. Gyakorló gazdák tapasztalata szerint a gabona kezelése magnéziummal és kénnel növeli a szárszilárdságot és nagyobb kalászokat eredményez. A magnézium felvétele az egész tenyészidőszakban folyamatos A káliumtól eltérően, melynek felvétele a virágzással gyakorlatilag befejeződik, a magnézium felvétele a gabonanövényeknél egészen az érésig tart.

Mivel a magnézium nemcsak a növekedéshez, hanem az optimális szemképzéshez is szükséges, a talaj magnéziumellátottsága fontos tényező. Magnéziumszegény termőhelyeken, pl. a Nyírség, Belső-Somogy és a Duna-Tisza köze homoktalajainak egy-egy részén, a növények magnézium ellátásáról is gondoskodni kell.

A magnéziumot őszi alaptrágyaként adhatjuk, pl. Kiezerit formájában, laza talajokon 20-30 kg Mg/ha, kötöttebb talajokon 30-40 kg/ha adagban (Kereskedelmi forgalomba ESTA® Kieserit (25% MgO és 20% S) néven kerül. A gabonafélék a szemtelítődés időszakában sok magnéziumot halmoznak fel.

A magnéziumhiányos területeken az érés időszakában nem megfelelő a magnézium utánpótlás, ezért célszerű 5%-os EPSO Top oldattal permetezni a búzát, ami elősegíti az ezerszemtömeg és a termés növelését. 1. alkalmazás bokrosodás és szárbaszökés idején, 2. alkalmazás virágzás és érés időszakában.

 

 

Legfontosabb az érés idejére eső permetezés, mely elősegíti a zászlós levél asszimilációs képességének fenntartását és a szemtelítődést (ekkor vándorol a levelekben képződött keményítő a magvakba). Minél tovább marad a zászlóslevél zölden (marad meg a klorofilltartalma), annál jobb lesz a szemtelítődés.

Ezért nagyon szoros az ezerszemtömeg korrelációja a szem Mg-tartalmával. Kis Mg-tartalom kis ezerszemtömeget eredményez. A gazda ez esetben a keserűsóoldat permetezéssel célzottan segíti a termésképzést. Ez a művelet átlagosan 700-1.500 Ft/ha költséggel (egyszeri vagy két permetezés hozzávetőleges anyagköltsége) igen gazdaságos és hatékony beavatkozás.

Az 5%-os keserűsó-oldat alkalmazása abban a stádiumban a legeredményesebb, amikor a kalászok illetve a bugák már teljesen láthatók. Ősszel alaptrágya formájában is kijuttatható a magnézium: a Korn-Kali® műtrágyában a magnézium természetes, vízben oldható kieserit formájában található, ugyanolyan mértékben felveszik a növények, mint a káliumot.

Az ebben a formában lévő magnézium felvételét nem befolyásolják a környezeti tényezők, mint pl. a talaj pH-ja. A gyorsan oldódó magnéziumforma (kieserit) mellett a Korn-Kali® együttesen 40% káliumot és ként tartalmaz, melynek a minőség kialakításában kulcsszerepe van.

 

Dr. Zsom Eszter, szaktanácsadó [email protected] 30 / 232 01 54