Házisertés-állományban mutattak ki ASP-t Szlovákiában

Afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a szlovák Tőketerebes (Trebišov) település egyik kis létszámú házisertés-állományában. A kitörés körül elrendelt védő és megfigyelési körzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik.

A Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatala ASP vírus jelenlétét erősítette meg Tőketerebes (Trebišov) település egyik házisertés állományában. A kitörés körül felállított védő és megfigyelési körzet Magyarországra, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik, adta hírül a Nébih.

Az eset kapcsán mind a szlovák, mind a magyar állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket. A magyar Országos Járványvédelmi Központ azonnali intézkedéseket rendelt el az érintett községek területén: többek között a sertésállományok összeírását és klinikai vizsgálatát, valamint a sertésszállítások korlátozását, illetve hatósági engedélyhez kötését. A Magyarországra átnyúló védő és megfigyelési körzetben házisertések megbetegedését ez idáig nem jelentették.

Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a Nébih oldalán: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

afrikai sertéspestis ASP korlátozás NÉBIH sertéstartás