fbpx

Hétköznapi sci-fi: idomított felhők

Írta: Kohout Zoltán - 2018 április 04.

A mezőgazdasági károk ötödét a jégverés okozza, ugyanakkor a védekezés terén minden ráfordított forint a harmincszorosával hálálja meg a beruházást. Ilyen az a technológia is, amely ezüstjodid-kristályokat juttat a zivatarfelhőbe Magyarország felett.

Jégvarázsló

Célegyenesben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Európában egyedülálló, teljes lefedettséget adó jégkármérséklő rendszere – adta hírül a kamara, miután májustól megkezdheti működését az országos hatókörű jégkármérséklő-rendszer.

A talajgenerátoros módszerre épülő technológia lényege, hogy csökkenti a zivatarfelhőkből érkező jégszemek nagyságát. A jégkármérséklés során ugyanis a talaj felszínén működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, amiket nagy koncentrációban juttatnak a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. A technológia alkalmazásával mesterséges módon csökkentik a jégszemcsék átmérőjét, ezzel párhuzamosan pedig több jégszem keletkezik. Ezek a föld felszínéhez közeledve nagyobb valószínűség szerint elolvadnak, vagy ha nem is olvadnak el teljesen, sokkal kisebb átmérővel érik el a talajt, így az általuk okozott kár mértéke jelentősen csökkenthető.

Egyet fizet, harmincat óv

Az elmúlt 3-4 évtized tapasztalatai szerint a mezőgazdasági károk mintegy ötödéért felelős a jégverés. Ugyanakkor a korszerű védekezésre költött pénzek gyorsan és busásan megtérülnek: a NAK kalkulációi szerint minden, a védekezésre elköltött forint mintegy 32-33 forint megtermelt értéket óvhat meg. A szóban forgó rendszer kivitelezése 2 milliárd forintba került, működtetése nem jelent többletköltséget a gazdák számára, mert a mintegy 1,5 milliárd forintos éves költségét a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák.

Kohout Zoltán (forrás: NAK)

CÍMKÉK