fbpx

Hiánypótló megoldás a repcegyomirtásban

Írta: - 2015 szeptember 18.

Hazánkban az őszi káposztarepce vetésterülete az elmúlt években egyre növekedett, napjainkban több mint 200.000 hektáron termesztik. Egyre kedveltebb szántóföldi kultúrává vált az évek során. Ennek oka, hogy korán lekerül, jó talajt hagy maga után, valamint jó termőképességéből fakadóan viszonylag stabil felvásárlási árak mellett kiváló jövedelmezőséggel rendelkezik.

Milyen megoldást keres a gazdálkodó a repcegyomok elleni védekezés során?

Széles hatásspektrumú, kiváló szelektivitású, hosszú hatástartamú, alacsony dózisú és jó ár-érték arányú gyomirtó szert, mely meghagyja a szabad fajta- és hibridválasztás lehetőségét és kijuttatása rugalmasan a gyomok fejlettségéhez igazítható. Az új hatóanyagú DuPont® Salsa® gyomirtó szer mindezen elvárásoknak megfelel.

A Baja környékén gazdálkodó Duna Horizont Zrt. kiemelt növényként kezeli az őszi káposztarepcét. Miért szerepel előkelő helyen a gazdaságban a repce és hogyan tudnak sikeresek lenni a repcetermesztésben? – erről beszélgettünk Kuruc Jánossal, a vállalat ügyvezető igazgatójával.

Bemutatójában Kuruc János elmondta, hogy a vállalat 1200 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést, melyből minden évben kb. 300 hektárt foglal el az őszi káposztarepce. Területeikre jellemző a heterogenitás; mély fekvésű részek és homokdombok váltják egymást. A termés mennyiségét és biztonságát a modern gépekkel végzett, kis menetszámú vízmegőrző talajmunka, az intenzív, okszerű tápanyag-utánpótlás, a nagy terméspotenciálú hibridek alkalmazása és a szakszerű, precíz növényvédelem alkalmazása szavatolja.

Kuruc János növényvédő szakmérnökként tisztában van vele, hogy a repcetermesztés eredményességét nagymértékben befolyásolja a növényvédelem sikeressége. Ősszel és tavasszal rovarölő szeres és regulátoros kezelést is végeznek. Ezt egészítik ki évjárattól függően tavasszal a kórtani problémák megelőzésére szolgáló gombaölő szeres védekezéssel, ősszel pedig minden esetben a gyomnövények kiiktatására szolgáló herbicides kezeléssel. Az egészséges növényállomány eléréséhez szükséges a megfelelő növényvédő szerek kiválasztása és azok megfelelő időben történő kijuttatása.

Már a gyomnövények elpusztítására irányuló permetezés idejének meghatározása sem egyszerű feladat, mivel az adottságok behatárolják a rendelkezésre álló lehetőségek körét. A preemergens készítmények alkalmazása a gazdaság területén igen kockázatos, köszönhetően a bemosó csapadék bizonytalanságának, valamint a laza és heterogén humusztartalmú homoktalajoknak, melyeken a talajhatású készítmények könnyen lemosódhatnak és a kultúrnövényhez jutva károsíthatják azokat. Emiatt csak a kultúrnövény kelése után alkalmazható készítményeket választanak. A gyomirtó szer kiválasztásakor elsődlegesen a speciális gyomösszetételt tartják szem előtt. Az ősszel kelő T1-es, T2-es és néhány T4-es gyom alkotja a gyomflórát, melyek között szerepel pl. a tyúkhúr, veronika (mérsékelten), pipacs és a sebforrasztó zsombor. Az utóbbi gyomnövény határozza meg a gyomirtási technológiát a gazdaságban. Repcéből történő kiirtását nehezíti, hogy azonos rendszertani családba tartoznak.

A tavalyi évben Kuruc János már a vetésterület teljes felületén használta a DuPont® új repce gyomirtó szerét, a Salsa® nevű készítményt. A várt hatás pedig nem maradt el.

A repce vetése tavaly augusztus végén zajlott a gazdaságban, melynek következtében a gyomok elleni védelem kora ősszel megtörtént. A szakmérnök tapasztalata szerint a növényvédő szer teljesen szelektív a kultúrnövényre nézve, őszi kijuttatásának csak a hőmérsékleti viszonyok (hideg) szabnak határt, kijuttatását a gyomok fejlettségéhez lehet igazítani. A gyomnövények 2-4 leveles állapotában elvégzett gyomirtás a tavalyi évben hozta az elvárt eredményt. A területen lévő gyomok skálája pedig indokolta, hogy a készítményt helyenként tankkombinációban más repce gyomirtó szerrel (Ikarus*) juttassa ki, így az összes gyomot egy csapásra el tudta pusztítani. A készítmény hatása a gyomokon már egy héten belül látható volt, a tenyészőcsúcs és a növény sárgulását figyelték meg, majd az egész növény elhalt.

Kuruc János elmondása szerint a DuPont® Salsa® gyomirtó szert könnyedén be tudja illeszteni a növényvédelmi technológiába, mivel e készítmény hatékonyan működik, nem bántja a repcét. Tankkombinációban akár lombtárgyával, regulátorral kombinálva is kijuttatható és még a hibridválasztás lehetőségét is meghagyja számunkra. Kérdésemre, hogy a jövőben fogja-e használni a Salsa® gyomirtó szert, a szakmérnök egyszerűen annyit mondott, hogy nem tudja kikerülni!

Kmellár-Kürtösi Mónika

*Az Ikarus* a Dow AgroSciences Hungary Kft. márkaneve