fbpx

Hol vannak még tartalékok? A talajban!

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 15.

Hol vannak még tartalékok? A talajban!

Miről is beszélünk pontosan? A talaj kémhatásáról. Egész pontosan a talaj kémhatás optimalizálásáról. Meg kell tanulnunk újra bíznunk abban, hogy a savanyú talajok meszezése – fogalmazzunk így egyszerűen – működik! A kalciumtartalom és a pH emelkedésével a talaj állapota is egyre harmonizálódik, és eredményt fog hozni – ez csak idő kérdése.

Meszezzünk – de mivel, hogyan, és mikor?

Mielőtt a meszes talajjavításhoz hozzálátunk, legyen a kezünkben talajvizsgálati eredmény! Ennek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni! E nélkül a legjobb szándékkal is a diagnózis nélküli gyógyítási kísérlethez hasonló helyzetbe kényszeríthetjük magunkat.

A talaj meszezésével kapcsolatban felmerülő kérdések közül a talajvizsgálati eredmény után a legfontosabb a számunkra ideális talajmeszező termék és technológia kiválasztása. Mitől lehet egy termék vagy technológia ideális?

Ez elsősorban hatóanyag-típus függvénye. Érdemes aktív kalcium hatóanyagú terméket választani, mivel a kalcium-oxid – elsősorban rendkívül gyors vízoldékonyságának köszönhetően a hagyományos, karbonát őrleményekre alapozott gyakorlathoz képest merőben eltérő technológiájú és hatékonyságú meszezést tesz lehetővé.

Definiáljuk pontosan ezt a technológiát:

    • Időben rugalmas kijuttathatóság
      •  A gyors oldódás miatt a kalcium gyorsan talajoldatba kerül, ennek köszönhetően rugalmasan időzíthető a kijuttatás. Összesen két olyan időszak van, amikor nem alkalmazható:
        • közvetlenül a vetéssel egy menetben (minimum 1 héttel a vetés előtt ajánlott kijuttatni és sekélyen bedolgozni)
        • erősen bokrosodott, nagy levelű, „összezárt” állományban (a szemcsék a talajra hulljanak, ne a növényre)

A fentieket kivéve gyakorlatilag bármikor használható, amikor a területre rá lehet menni, és csapadék sem akadályoz a kijuttatásban.

Állományban történő kezeléseknél ügyeljünk arra, hogy a növények felülete ne legyen erősen nedves.

  • Egyszerű kezelhetőség és kijuttathatóság
    • A kalcium-oxid oldhatósága gyakorlatilag nem függ a szemcsemérettől, így a röpítő tárcsás kijuttatáshoz megfelelő szemcseméretű termék kialakítására ad lehetőséget. A röpítő tárcsás szórás egyenletesebb szórásképet, nagy szórás szélességet és gyors előrehaladást tesz lehetővé, nagy napi hektár teljesítménnyel. Mintha műtrágyát szórnánk.
  • Gyors hatás
    • A gyors oldatba kerülés gyors hatást eredményez a talajban.
  • Az anyag koncentráltsága – és ezzel összefüggésben a hektáronként kijuttatandó anyag kezelhető mennyisége
    • A szükséges dózis nem tonnákban, hanem mázsákban mérhető. A gyors és egyszerű kijuttathatóság lehetővé teszi az akár minden évben kisebb dózisokkal végrehajtott, lépcsőzetes pH emelést, amelyhez a talajélet is könnyebben alkalmazkodik.

És melyik ez a termék, amely mindezeket tudja?

A válasz: a TERRACALCO 95

Látogassanak el rendezvényeinkre, ahol bővebb információkat is kaphatnak:

http://jogazdaprogram.hu/blog/33
Carmeuse Hungária Kft
30/436-0577
http://www.carmeuse-agrarium.hu
http://www.talajmeszezes.hu