fbpx

Horsch Maestro DV, CV, RV, CX, RX

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 01.

Decemberben „néhány” német farmer kivonult Berlin utcáira traktorostól. Voltak kb. nyolc és félezren (és milyen érdekes: nem tették ki a traktorral behajtani tilos táblát).

Miért demonstráltak? A válasz egyszerű – a megélhetésükért! Ugyanis azt, hogy a mezőgazdaságtól egy kicsit távol állók mondják meg, hogy mit és hogyan kell csinálni, lassan megelégelték a német gazdák. Az egyre szigorúbb műtrágyarendelet, a bürokrácia, a zöld terror, a támogatások csökkenése (más csatornákba való irányítása), alacsonyabb jövedelmet és ezáltal az életszínvonal csökkenését és farmok bezárását jelenti. Németországban nagyon sok a kis családi gazdaság, amelyek viszonylag kevés területen gazdálkodnak, így a megélhetésük is nagyban függ a támogatások összegének mértékétől.

Maestro Focus ST Direkt vetés

Azt látni, hogy a mezőgazdaság nagy változások előtt áll. Az, aki továbbra is talpon szeretne maradni, a jövőben nagyon oda kell figyeljen, hogy a ha/Ft nyeresége minél nagyobb legyen. Úgy gondolom, hogy sok helyen nem a maximális termés elérése lesz a maximális nyereséghozó, hanem az egységnyi területen kell a nyereséget optimalizálni. Azt is látni, hogy a maximális nyereséget ugyanazon a területen különböző termelők másként próbálják elérni. Van, aki hagyományosan, továbbra is szánt; van, aki mulcs vagy minimális talajművelés mellett, és vannak olyanok is, akik a no till, vagyis direkvetéssel.

Maestro DV

A Horsch mint Európa egyik útmutató mezőgépgyártója úgy a hagyományos, mint a no till, és e kettő között levő termesztéstechnológiákra tud megoldásokat biztosítani. A következő szezon, ami előttünk áll már, a kukorica, napraforgó vetése. Így sokan elgondolkoznak a vetőmagválasztáson: el kell dönteni, hogy melyik hozza a legnagyobb termést, és azt is néhol, milyen géppel vessünk! Ha a mezőgazdaságot összehasonlítjuk a számítástechnikával, akkor azt látjuk, hogy amíg az informatikában egy másodperc alatt több ezer kísérletet tudnak elvégezni, addig nekünk a mezőgazdaságban erre egy évben egyszer van lehetőségünk. Ezért is nagyon fontos, hogy pl. a fajtaválasztáshoz folyamatosan figyeljük a szomszédot is, és mi is kísérletezzünk (azt szokták mondani, hogy jó lenne, ha a nyereség kb 10%a kísérletezésre használnánk), valamint igaz a régi mondás is: Ki mint vet úgy arat! Figyeljünk oda a vetésre, mert tíz perccel több odafigyelés a vetésnél, év végén akár több tonna terméstöbbletet is eredményezhet hektáronként.

A Horsch az 2020-as évre Maestro CC-t megújította. Mi változott? – majdnem minden. Két típusjel DV és CV a vákuumos rendszereknek a CX a nyomott levegős rendszernek a rövidítései. Vákuumos és nyomott levegős rendszer? – mit jelent ez? A tavaszi szezonra/-tól mindkét rendszer megtalálható a Horsch palettán.

Maestro CV Szállítási helyzetbe

A Maestro DV műtrágyatartály rendszerében mostantól fellelhető az osztott tartály is, ez azt jelenti, hogy kétféle műtrágyát lehet kijuttatni a vetéssel egyidőben, és ezen felül jön még a mikrogranulátum. A DV maximum 8 soros lehet, és a magtartályok a kocsikon helyezkednek el. Ezen felül a Maestro vetőegységet gabonavetésre is alkalmas vetősínre is cserélhetjük. Az RV, RX típusjelű a hárompont függesztést jelenti. A CV ugyancsak vákuumos rendszer, de itt már megtalálható a központi magtartály is és a vetőkocsik száma 8, 9, 12 (50 cm) is lehet. Az összecsukásnál pedig a vetősínt a kocsikkal a műtrágyatartály fölé zárja. A központi magtartály előnye, hogy a big bag kiszerelésű vetőmag olcsóbb, és a mozgatása is könnyebb!

A vetőkocsin is vannak változások. A műtrágyacsoroszlya lehet külön álló egy tárcsás egység is. Ez ott érdekes, ahol kötött talajok vannak, mert a nedves, ragadós földet az egytárcsás rendszerrel könnyebb „kezelni”, vagyis a műtrágyabarázdát könnyebb visszazárni.

A vetőgép szíve-lelke, az adagoló is megváltozott. A vákuumos és nyomott levegős rendszernek ugyanaz az adagolója. Távolról meg sem lehet mondani, hogy melyik gép melyik, csak ha közel megyünk hozzá, akkor látszik az ejtőcső formáján, hogy melyikről van szó.

A műtrágya csoroszlyák külön mélység tartóval

Az új CV központi magtartályos vetőkocsi

A vetőtárcsa furatos, a maglesodrót nem kell állítani, még magváltásnál sem. Az egész egyszerűbb lett! A gépkezelő kiválasztja a vetőtárcsát, feltankolja a vetőmagot, a monitorba beírja a vetési normát mag/ha, ezek után elindul a vetés, és a monitor jelzi a vetési pontosságot, amit ettől kezdve a vákuummal lehet szabályozni. Ennyire egyszerű a rendszer.

Vannak azért még fontos dolgok, amelyek a vetés pontosságát befolyásolják. Azt tudjuk már nagyon rég, hogy a termésre a legnagyobb hatással a vetési mélység pontossága van. Ezért az összes Maestro hidraulikus nyomásállítással van felszerelve. Ez által nagyon gyorsan reagálhatunk a talaj állapot változásokra. Ha még precízebbek szeretnénk lenni, akkor az AutoForce végzi a csoroszlyanyomás-állítást.

Nem sokan gondolnak ara, hogy a tömörítőkerekeknek mekkora jelentőségük van. A tavaszi, nedves talajba történő vetéskor a vetőtárcsa akarva-akaratlanul elkeni a vetőbarázda falát. A keményebb talajokon azt is tapasztalni, hogy a vetőbarázda esetleg nyitva marad, vagy a száradás következtében megnyílik. A Horsch által használt tüskés vagy ujjas tömörítők segítségével a vetőbarázda „elkent” oldalát fel lehet lazítani, így a gyökerek könnyebben a műtrágyához jutnak, és a vetőmagvakot sokkal jobban be lehet ágyazni a talajba, aminek a következménye az egyenletesebb robbanásszerű kelés!

Az új adagoló

Maestro RX az ujjas tömörítőkkel

A 2019 tavaszán azt is tapasztaltuk, hogy amíg a hagyományos tömörítő kerék, igen nedves agyagos talajon beragadt, addig az ujjas tökéletesen dolgozott.

A Maestro vetőgépet különböző technológiákban lehet használni. A hagyományos forgatásos, a mulcs és a direktvetésben is. Az Axiál Kft-nél az előszezoni értékesítés már elkezdődött! Használjuk ki! A Maestro egy modernebb, precízebb szemenkénti vetés, amely meghálálja a bizalmat!

Szász Zoltán
30-7430302