fbpx

Hozamtérképezéstől a teljes precíziós mezőgazdaság kialakításáig az Ag Leaderrel

Írta: Szerkesztőség - 2015 április 28.
Idén elsőként megrendezett PreGa, precíziós gazdálkodási konferencián örömmel vettük észre, hogy a hozamtérképező rendszerek is kiemelt szerepet kaptak. Ismerje meg, hogy az Ag Leader hozamtérképező rendszere milyen funkciókkal bír! Ez a rendszer az Ag Leader állítása szerint a világon a legszélesebb körben használt hozamtérképező technológia. Nemcsak a világban, hanem hazánkban is hosszú évek óta jelenlévő hozamtérképező technológia ez, mely a hozzá kapcsolódó irodai szoftverrel komplett, jól kihasználható csomagot nyújt. Ismerje meg a részleteket!
Már a betakarítás közben leolvashatja a monitorról a hozam és szemnedvesség adatokat, megtekintheti a hozamtérképet és élőben láthatja, hogyan befolyásolják a táblaadottságok a hozamtérképet. A betárolási döntések meghozatalához segítséget nyújt a helyszíni szemnedvesség mérés. Az összegző képernyő azonnal információt ad a learatott terület méretéről, a learatott mennyiségről összesítve és táblarészeként egyaránt.

TOVÁBBI ELŐNYÖK

  • Hozamtérképezés használatával megértheti a vetőmag típusok és a talaj hatását a hozamra.
  • Hibrid/fajta hozamtérképezés opció segítségével összehasonlíthatja a vetési és az aratási térképeket. Fajtánként láthatja a hozam- és nedvességváltozásokat. Ezzel az adattal a következő évi vetőmag választás leegyszerűsödik.
  • Fajtatérkép integráció. Az Ag Leader Integra monitorral történő hozammérés lehetővé teszi az Ag Leader, vagy más márkájú monitorok által rögzített fajtatérképek használatát. Egy referenciafájl létrehozásához az adatok beolvashatók a szoftverbe, a fájl pedig betölthető a monitorba. Így érjük el, hogy a gépkezelő aratás közben is megfigyelheti a fajtateljesítményeket.
  • A betölthető háttértérképek segítségével azonnali képet kapunk arról, hogy melyik fajta milyen hozam és nedvesség adatokkal rendelkezik. (Csak Integra monitoron elérhető funkció.)
  • Riport készítési funkció. Azonnal megkaphatjuk az összesített adatokat a betakarított mennyiségről, a hozamról és nedvességtartalomról.

HOGYAN CSINÁLJA?

  1. A szenzorok leolvassák a szemek nedvesség tartalmát, amíg a magfelhordó felviszi a terményt.
  2. Ahogy megérkezik a termény a magtartályba, lemérésre kerül a hozam.
  3. A hozam és szemnedvesség adatok azonnal továbbításra kerülnek a kabinban található Versa vagy Integra monitorba, melyek rögzítik a térképre az adatokat.

Milyen pluszt ad még az Ag Leader hozamtérképező rendszere?

Nemcsak a széles körű felhasználhatóság, az úgymond márkafüggetlenség, de az is hatalmas előnye az Ag Leader megoldásának, hogy a hozamtérképezésre használt monitor egy úgynevezett komplett precíziós mezőgazdasági csomag része. A hozamtérképezésre használt Integra, Versa monitor használható sorvezetésre egyaránt, de alapja lehet egy robotpilóta rendszernek, vagy a komplett kijuttatás vezérlést is megvalósíthatja. Az Ag Leader hozamtérképező rendszerek megvásárlásával Ön elindulhat a teljes precíziós eszköz paletta kialakítása felé.

Adatokból OKOS döntések!

A precíziós gazdálkodásból származó adatoknak óriási szerepük van a döntések meghozatalában. Ezek az adatok esetenként több rendszerből és forrásból is származhatnak. Tehát elengedhetetlen, hogy valamilyen módon össze tudjuk gyűjteni egy helyen. Az Ag Leader SMSTM szoftvere ennek a jegyében született. A szoftver előnyeit táblakezelés, vetés, kijuttatás és aratás esetén is egyaránt élvezhetjük. Aratás után ezzel a programmal tudjuk kielemezni az irodában a hozamadatokat, illetve össze tudjuk hasonlítani a vetési és kezelési térképekkel. Több éves adatbázis rendelkezésre állása esetén összehasonlíthatók a hozamváltozások, például a kezelések alapján. Készíthetünk betakarítási riportokat, diagramokat bármelyik táblára vagy specifikus területre.
Horváth Attila
Robotpilóta Magyarország Kft.