fbpx

HÚSHASZNÚ SZARVASMARHA DÍJAI – XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Írta: - 2015 május 06.
A XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításán 25 tenyészet 98 állatával jelent meg. A charolais tenyészállatok bírálatát a cseh Ján Kaplan, a limousin tenyészállatok bírálatát a francia Gilles Lequeux, a blonde d’ aquitaine tenyészállatok bírálatát a francia Jan Blanc, a magyartarka tenyészállatok bírálatát Vágó Barnabás küllemi bíráló végezte.
A Magyartarka fajtában vemhes üsző és anyatehén borjával kategóriában történt bírálat.
A bírálat során 13 egyed került felvezetésre.

Vemhes üsző kategória:

III. helyezett : 1393 kat. számú Cintia
Tenyésztője és tulajdonosa : Húshasznú Bt Táplánszentkereszt
II. helyezett : 1385 kat. számú Virág
Tenyésztője és tulajdonosa : Hajdúböszörményi Béke Mg Kft, Hajdúböszörmény
I. helyezett : 1390 kat. számú Lonci
Tenyésztője és tulajdonosa : Petőfi Szövetkezet, Kocsér

Anyatehén borjával kategória:

III. helyezett : 1397 kat. számú Gerda
Tenyésztője és tulajdonosa : Petőfi Szövetkezet, Kocsér
II. helyezett : 1396 kat. számú Csengő
Tenyésztője és tulajdonosa : Őrségi Nemzeti Park, Őriszentpéter
I. helyezett : 1394 kat. számú Luna
Tenyésztője és tulajdonosa : Derecske Petőfi Mg Kft, Derecske

Különdíj:

1. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete különdíjat ajánlott fel a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft  részére a bemutatott kettőshasznú magyartarka tehénért.
Átadja: Dr. Füller Imre Ügyvezető Igazgató
2. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete különdíjat ajánlott fel Derecske Petőfi Mg. Kft. a Tenyésztői Nagydíjas borjas tehenéért.
Átadja:Dr Húth Balázs Tenyésztés és Marketing-vezető
3. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete különdíjat ajánlott fel a Nagyvázsonyi Mg Kft-nek a kiállításon való színvonalas megjelenéséért.
Átadja: Vágó Barnabás Küllemi Bíráló
4. A Génbank-Semex Mo. Kft. különdíjat ajánlott fel a legszebb magyartarka tenyészállat  tenyésztője részére. A díj 50 adag húshasznú szaporítóanyag a Kft. kínálatából 150.000 Ft értékben.
A díjat kapja: Petőfi Szövetkezet,Kocsér
A díjat átadja: Veres Zoltán a Génbank Semex Magyarország Kft. ügyvezetője és Juhász Zoltán kereskedelmi igazgató.

A Charolais fajta bírálati eredményei:

Charolais Kft. lajosmizsei tenyészet harmadik helyezést ért el a 1322 kat. sz. charolais fiatal tehenével, harmadik helyezést ért el a 1330 kat. sz. charolais vemhes tehenével, harmadik helyezést ért el 1333 kat. sz. charolais borjas tehenével, harmadik helyezést ért el a 1339 kat. sz. charolais éves bikájával, harmadik helyezést ért el a 1342 kat. sz. charolais 3 éves bikájával, harmadik helyezést ért el a 1347 kat. sz. charolais felnőtt tenyészbikájával, második helyezést ért el a 1321 kat. sz. charolais fiatal tehenével, második helyezést ért el a 1328 kat. sz. charolais vemhes tehenével, második helyezést ért el a 1337 kat. sz. charolais éves bikájával, második helyezést ért el a 1346 kat. sz. charolais felnőtt tenyészbikájával, első helyezést ért el a 1329 kat. sz. charolais vemhes tehenével, első helyezést ért el a 1335 kat. sz. charolais borjas tehenével, első helyezést ért el a 1338 kat. sz. charolais éves bikájával, első helyezést ért el a 1350 kat. sz. charolais felnőtt tenyészbikájával.
Anka István kunadacsi tenyésztő harmadik helyezést ért el a 1311 kat. sz. charolais kétéves üszőjével.
Charolais-Farm Kft. akasztói tenyészet második helyezést ért el a 1345 kat. sz. charolais 3 éves bikájával.
Derecske Petőfi Mg. Kft. derecskei tenyészet harmadik helyezést ért el a 1307 kat. sz. charolais éves üszőjével, második helyezést ért el a 1306 kat. sz. charolais éves üszőjével, első helyezést ért el a 1305 kat. sz. charolais éves üszőjével.
Hód-Mezőgazda Zrt. hódmezővásárhelyi tenyészet második helyezést ért el a 1313 kat. sz. charolais kétéves üszőjével, második helyezést ért el a 1332 kat. sz. charolais borjas tehenével, első helyezést ért el a 1310 kat. sz. charolais kétéves üszőjével.
Néma Kft. akasztói tenyészet első helyezést ért el a 1344 kat. sz. charolais 3 éves bikájával.
Szloboda Béláné rakamazi tenyésztő első helyezést ért el a 1314 kat. sz. charolais vemhes üszőjével.
A limousin fajta összetett versenyében a hímivarú kategória harmadik helyezettje a 1367-es kat. számú limousin növendék bika, tulajdonosa a Gyöngysziget Kft., Nagybaracska.
Ugyanezen kategória második helyezettje a 1372-es kat. számú két éves limousin tenyészbika, tulajdonosa Mecseki István, Decs.
Az összetett verseny első helyezettje tenyészbika kategóriában a 1371-es kat. számú éves limousin bika, tenyésztője és tulajdonosa J. M. K. Kft.,Hajdúszoboszló.
A limousin fajta összetett, nőivarú versenyében harmadik helyezést ért el 0368-as használati számú limousin üsző, tenyésztője és tulajdonosa Gyöngysziget Kft., Nagybaracska.
Ugyanezen kategória második helyezettje a 0394-es használati számú éves limousin üsző, tenyésztője és tulajdonosa Gyöngysziget Kft., Nagybaracska.
Az összetett verseny első helyezettje és egyben a fajtaverseny győztese a 1377-es kat. számú limousin embrió donor tehén, tulajdonosa Gyöngysziget Kft., Nagybaracska.
A blonde d’ aquitaine fajta összetett versenyében a hímivarú kategória harmadik helyezettje a 1360-as kat. számú blonde d’ aquitaine tenyészbika, tenyésztője és tulajdonosa a Határőr Zrt., Babócsa.
A hímivarú kategória második helyezettje a 1357-es kat. számú embrió transzfer növendék bika, tulajdonosa Dörögdi Mező Kft., Taliándörögd.
Első helyezést ért el a kategóriában, és ezzel elnyerve a blonde d’ aquitaine fajtagyőztes címet a 1362-es kat. számú felnőtt tenyészbika tenyésztő és tulajdonos Néma Kft., Akasztó.
A blonde d’ aquitaine fajta összetett versenyében a nőivarú kategória harmadik helyezettje a 1359-es kat. számú blonde d’ aquitaine tehén, tenyésztője és tulajdonosa a Gábor-Major Kft.,Martonvásár.
A nőivarú kategória második helyezettje a 1352-es kat. számú embrió transzfer növendék üsző, tenyésztője és tulajdonosa Jakab Judit, Mindszentgodisa.
Első helyezést ért el a kategóriában a 1358-as kat. számú embrió donor tehén, tulajdonosa Gyöngysziget Kft., Nagybaracska.
Szilágyi János, karcagi tenyésztő harmadik helyezést ért el a kiállításon bemutatott kék-belga tenyészállataiért.
Körös-Maros Nemzeti Park, Szarvas második helyezést ért el a kiállításon bemutatott magyarszürke tenyészbikájáért.
Angus Kft., Adony első helyezést ért el a kiállításon bemutatott angus tenyészállataiért.
A XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon bemutatott húshasznú fajtagyőztes tenyészállatok összevetése alapján a tenyésztési nagydíjat a Néma Kft., Akasztó az 1362-es kat. számú blonde d’ aquitaine tenyészbikájáért kapta.
A díjat átadja: Jean Blanc, küllemi bíráló

KÜLÖNDÍJAK

1. A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete fődíjat adományoz az egyesület pontversenyében legmagasabb pontszámot elért Charolais Kft-nek. A díjat átadja Jan Kaplan, a Cseh Charolais Egyesület nemzetközi küllemi bírálója.
2. A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete különdíjat, valamint az egyesületi import szaporítóanyag-depóból szabadon választható 10 adag szaporítóanyagot adományoz a Néma Kft-nek az 1345-ös katalógus számú fiatal tenyészbikájáért, mely elnyerte a legszebb hímivarú charolais állat, majd az összevetést követően a legszebb charolais tenyészállat címet. A díjat átadja Jan Kaplan, a Cseh Charolais Egyesület nemzetközi küllemi bírálója.
3. A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete különdíjat, valamint az egyesületi import szaporítóanyag-depóból szabadon választható 10 adag szaporítóanyagot adományoz a Charolais Kft-nek a 1335-ös katalógusszámú borjas tehenéért, mely elnyerte a legszebb nőivarú charolais tenyészállat címet. A díjat átadja Jan Kaplan, a Cseh Charolais Egyesület nemzetközi küllemi bírálója.
4. A Cseh Charolais Tenyésztők Egyesülete különdíjat adományoz a legszebb nőivarú charolais tenyészállat tulajdonosának, a Charolais Kft-nek. A díjat átadja Jan Kaplan, a Cseh Charolais Egyesület nemzetközi küllemi bírálója.
5. A Cseh Charolais Tenyésztők Egyesülete különdíjat adományoz a legszebb hímivarú charolais tenyészállat tulajdonosának, a Néma Kft-nek. A díjat átadja Jan Kaplan, a Cseh Charolais Egyesület nemzetközi küllemi bírálója.
6. A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete 2011-ben ARANYTÖRZSKÖNYV-et alapított, kiemelkedő életteljesítményű, minimum 8 indexelt ellés alapján elért legalább 110 %-os átlagos választási indexű tehenek számára. Az okleveleket átadja Jancsó István, az MCTE elnöke.
  • Az aranytörzskönyvbe való bekerülést igazoló díszoklevelet az Abaúji Charolais Zrt-nek a 3935 és 3958 használati számú tehenei érdemelték ki.
  • A Hegyalja Bos Kft. 3715-ös és 4052-es használati számú tehenei 37-es és 44-es regisztrációs számmal kerültek be az Aranytörzskönyvbe.
  • A Hordeum 2000 Kft. 4120-as használati számú tehene érdemelte ki, hogy bekerüljön az Aranytörzskönyvbe.
  • A Charolais Kft. 402-es használati számú tehene 49-es regisztrációs számmal került be az Aranytörzskönyvbe.
  • Az aranytörzskönyvbe való bekerülést igazoló díszoklevelet Szloboda Béláné 0250-es használati számú tehene érdemelte ki.
  • Anka István 0414-es és 0497-es használati számú tehenei 46-os és 47-es regisztrációs számmal kerültek be az Aranytörzskönyvbe.
  • A Szerencsi Mg. Zrt-nek a 2406-os, 3767-es, 3986-os és 4091-es használati számú tehenei kerültek be az Aranytörzskönyvbe.
7. A Francia Limousin Tenyésztők Egyesülete tenyésztési díjat ajánlott fel a kiállításon bemutatott legszebb limousin egyednek. Ezt a díjat a Gyöngysziget Kft., Nagybaracska kapja 1377-es kat. számú embrió donor tehenéért.
A díjat átadja: Gilles Lequeux, küllemi bíráló
8. A Limousin és Blonde d’ Aquitaine Tenyésztők Egyesületének különdíját kapja a Lovasberényi Mg. Kft. a kiállításon bemutatott és színvonalasan felkészített növendék üsző állataiért.
A díjat átadja: Dr. Tatár Gyula, az egyesület tiszteletbeli elnöke
9. Az AnimaXx-Premium Kft.  3db különdíjat ajánlott fel egyenként 100.000 Ft értékben a Kft. termékeiből.  A különdíj MaXx Energy és MaXx Original energia és tápanyagtömb 100.000 Ft értékben.
  • Az egyik díjat Gyöngysziget Kft.,Nagybaracska kapja a kiváló minőségű felvonultatott  limousin és blonde d’ aquitaine tenyészállataiért.
  • A másik díjat Derecskei Petőfi Mg. Kft. ,Derecske kapja a kiállításon való színvonalas megjelenésért.
  • A harmadik díjat Jakab Judit, mindszentgodisai tenyésztő kapja a blonde d’ aquitaine fajtájú kapja 8 hónapos növendék üsző felvezetéséért.
A díjakat átadja: dr. Formanek Zoltán, üzletágvezető
10. A Vitafort Zrt. különdíjat ajánlott fel 150.000 Ft értékben a kocséri Petőfi Szövetkezet részére a kiállításon bemutatott színvonalas tenyészállataiért.
A díjat átadja: Szegszárdy Imre, értékesítési igazgató
11. A Vitfoss Hungária Kft. különdíjat ajánlott fel a Dörögdi Mező Kft., Taliándörögd a kiállításon való színvonalas megjelenésért.
A díjat átadja: Lars GranlyHansen, a dániai Vitfoss takarmányozási szakreferense
12. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a Derecskei Petőfi Mg. Kft. ,Derecske kapja az 1307-es kat. számú magyarországi tenyésztésű charolais éves tenyészüszőjéért.
A díjat átadja: Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke