fbpx
404083

400 kiállító, több meglepetés az állattenyésztési napokon!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 27.

Május 2-4. között látogatható a hazai állattenyésztés immár legnagyobb szabású, legsokszínűbb rendezvénye, az idén 31. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítás és Vásár Hódmezővásárhelyen.

ló szarvasmarha állattenyésztési expo
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Miközben az állattartás-állattenyésztés számos kihívással – többek közt gyorsan dráguló beruházások, forráshiány, piaci verseny, gyenge termelői árak és emelkedő költségek – küzd, mind az expóra jelentkező kiállítók, mind a rendezvénnyel egybekötött termékdíjverseny arra utal, hogy van lendület, innovációs ambíció, szakértelem az ágazatban. Antal Gábor, a rendező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója a minapi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ebben a helyzetben az igényes, színvonalas, bővített kiállítótér, a szakmai újdonságok és partneri együttműködések teszik különösen vonzóvá a tradicionális vásárhelyi rendezvényt. Minőségre, innovációra már csak azért is szükség van, mert – mint Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora fogalmazott – a magyar mezőgazdaság mennyiségben nem versenyezhet az orosz, francia, ukrán konkurensekkel, de minőségben, feldolgozásban, a tudományos vívmányok, a fejlett technológiák alkalmazásában van jövője.

Idén egyébként a hagyományos Holstein-Fríz és Charolais szarvasmarha- és fajtatisztasertés-tenyésztők mellett horvát gidrán lovak, osztrák szimentáli szarvasmarhák is láthatók lesznek az Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapokon.