fbpx

Időjárás: az évszázad hidegrekordja után újabb hidegfront

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 11.

Az utóbbi 120 év 15. leghidegebb és az ezredforduló óta eltelt 21 év legesleghidegebb tavasza után most, május közepén megint márciusi időre számíthatunk.

 

kukorica
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Hideget, meleget

Az 1901 óta vezetett mérések közül a 15. leghidegebb áprilisa volt az idei – osztotta meg az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrég az Instagramon. Az idei tavasz abban már abszolút rekorder, hogy 2000 óta a leghidegebb volt, még havazott is, de ami még szomorúbb: tönkretette számos kertészet munkáját és befektetéseit. Több rekord is megdőlt: április 1-jén Tokajban 81 mm eső esett, míg Budapesten 26 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Aztán 2-án Budapesten 14 fokra hűlt a levegő, de 15-én a Kékesen már 0 fok alá fagyott, majd 26-án 06, sőt, Zabarban majdnem -10 fokot is mértek…

 

repce, szántóföld

 

20 fok egy nap alatt

Május első 10 napja is az átlagosnál hűvösebb és a délnyugati országrész kivételével szárazabb időjárást hozott. Ez nem kedvezett sem a frissen elvetett kapásnövények, sem az őszi vetések, illetve a tavaszi kalászosok fejlődése szempontjából. De vasárnap erőteljes melegedés kezdődött, és szerdától a csapadékos idő is megérkezik, így bízhatunk benne, hogy gyors fejlődésnek indulnak szántóföldi növényeink. Igaz, hogy reggelente még hűvös van, napközben akár 20 fokot is ugorhat az egykor higanyszállal mért levegő-hőmérséklet. Az ország délnyugati harmadára és a Felső-Tisza vidékére szerda óta 10-25 mm esett, míg az Északi-középhegység térségében 2 mm sem, az Alföld nagy részén pedig 4-6 mm hullott. Május első harmadának csapadékösszege az ország jelentős részén elmarad a sokéves átlagtól. A talajok felső rétegének nedvességtartalma a Dunántúl nagy részén növekedett, míg az északi és keleti országrészben csökkent az egy héttel ezelőtti értékekhez képest. A legszárazabb talajok a főváros és a Jászság térségében fordulnak elő, de az Alföld és a Kisalföld nagy részén is 50 százalék alatt alakul a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma a növények számára hozzáférhető víztartalom arányában.

 

tavaszi vetés

 

Ciklon, eső, hideg

A folytatásban eleinte még marad a nyáriasan meleg, száraz idő, majd szerdától a hét további részében mediterrán ciklonok lesznek hatással időjárásunkra, így változékonyabbra fordul az idő. Holnap (szerdán) napközben főként a Dunántúlon kell esőkre, záporokra számítani, majd estére a csapadékzóna az ország más tájait is eléri. Csütörtökön többfelé várható eső, zápor, zivatar, pénteken átmenetileg csökken a csapadékhajlam, majd a jelenlegi számítások szerint a hétvégén ismét sokfelé valószínű csapadék. Így a héten összességében 15 és 30 mm közötti mennyiségre van kilátás, de lokálisan ennél több is hullhat. A hőmérséklet kedden éri el legmagasabb értékét, ekkor 25 és 30 fok között alakulnak a maximumok, majd szerdán a Dunántúlon már több fokkal lehűl a levegő, csütörtökön pedig már az ország nagy részén csak 15-20 fok valószínű. A hét második felében 20 fok körüli értékek lesznek jellemzőek a legmelegebb órákban, bár szombaton keleten ennél több fokkal melegebb, nyugaton viszont hűvösebb várható. Kedden és keleten még szerdán is az elmúlt napokhoz hasonló nagy hőingás lesz a jellemző, hajnalonként sokfelé hűl 5 fok alá a levegő, majd a hét második felében a gyakran erősen felhős ég mellett 5-10 fokos minimumokra számíthatunk – jelentette az OMSZ Agrometeorológiai Szolgálata.