fbpx

McHale bálacsomagolók

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 29.

Az idei rendkívül csapadékos szezon lényegesen megnehezítette a szálastakarmány betakarítást. Az esős kaszálási időszakban nehéz volt jó minőségű szénát készíteni. A levágott takarmánynak valót többszöri megázás után sikerült csak felbálázni, de sok esetben a lekaszált termés a rendeken rohadt el.

 

Az ezekből fakadó veszteségek csökkentésére és a megfelelő mennyiségű takarmány pótlására, egy jó megoldás a bálák egyedi becsomagolása. Ezzel a technológiával magasabb nedvesség tartalommal bálázható fel a lekaszált lucerna vagy fűféle. A fonnyasztási idő lényeges lecsökkenésével kisebb a kockázata a megázásnak.

Ráadásul a takarmánynövény tápanyagtartalma nem vész el a napfény által, nem mosódik ki, illetve nem marad a szántóföldön (pl. lucernánál levélpergés), hanem „becsomagolva” megőrzésre kerül, ami a „csomag” felbontása után, az állatok számára ízletes, magas tápértékű, természetes alapú takarmányát nyújt. Ehhez a technológiához gyárt és kínál gépeket az ír McHale cég.

A bálacsomagolás területén piacvezető vállalkozás hosszú évek tapasztalatával rendelkezik. A körbála csomagolók kínálatában alapvetően két alaptípus létezik, ezek a vontatott kivitelű 991B és a függesztett 991L modellek. A vontatott típusok egy rakodó karral illetve bálalehelyező szerkezettel vannak ellátva, míg a függesztett 991L gépeknél a gépek rakodásához egy rakodógép szükséges (az ürítést a gép végzi).

A típusokon belül több kezelési mód lehetséges, ezek a hidraulikus vezérlés (4 kezelő karral) vagy az elektronikus vezérlés (kezelődobozzal). A vontatott és függesztett típusok sok részelemükben megegyeznek. A gépek robusztus kialakítása már az első látásra kitűnik, ami a hosszú élettartam alapja, hiszen egy-egy szenázsbála súlya akár 1 tonna vagy azt meghaladó is lehet.

A váznak és a bálát forgató asztalnak ezt a terhet kell megbízhatóan, hosszú évekig forgatni. A gép műszaki meghibásodásából adódó leállás itt kiemelten kockázatos, hisz a magas nedvességtartalommal elkészített bálákat, a napi hőmérséklettől függően maximum 2-3 órán belül be kell csomagolni, máskülönben a bebálázott takarmány „befülled” és megromlik.

Mivel a takarmány megfelelő erjedéséhez anaerob körülményekre van szükség, ezért lényeges a tökéletes csomagolófólia felhelyezése és zárása. A McHale bálacsomagolók 50%-os fólia átfedéssel dolgoznak, ez csúcsminőségű bálacsomagolást és ez által kiváló takarmányt biztosít. A csomagolóasztal négy darab strapabíró hevedere laza vagy aszimmetrikus bála esetén is biztosítja a zökkenőmentes, egyenletes bálaforgatást.

A fólia adagolása két alumínium henger között történik, melyek segítségével a fóliafilm megnyúlik és az a felhelyezés után rázsugorodik a bálára a tökéletes zárást biztosítva ez által. A McHale körbála csomagolók hidraulikus fóliavágó és fóliamegfogó szerkezettel vannak ellátva, ami a csomagolási ciklus befejeztével elvágja és megfogja a fóliát, előkészülve a következő körbála becsomagolásához.

Ez az időtakarékos megoldás kiküszöböli a fólia kézi újracsatlakoztatásának igényét. A csomagolófólia hengerek cseréje könnyű és egyszerű. Az elhasznált fólia tekercs kivételékor a tekercs szorítógörgője beakad, majd az új fóliatekercs behelyezése után egy bowden meghúzásával ismét újra rászorítható a szorítógörgő a tekercsre, folytathatva a csomagolást.

A csomagolók mellett a csomagolt bálák mozgatásához szükséges bálamegfogókat valamint fix- és változókamrás bálázókat is gyártunk és kínálunk. A további részletekkel kapcsolatban hívjon bennünket vagy látogassa meg honlapunkat: www.mchale.net!

 

Szabó Tibor – McHale Hungária Kft – Tel:06 56-527-112