fbpx

Így áll most a mezőgazdaság

Írta: Kohout Zoltán - 2020 június 05.

Sok a visszaesés a termőterületekben. Hogyan is vagyunk most, a nyár első napjaiban a mezőgazdasági munkákkal?

 

 

Ezt hozta az ég

Az április végi, május eleji esők az ország több pontján enyhítették a szárazságot, de sok helyütt – főleg például északon – nem hozták meg a szükséges mennyiséget. A talajok felső rétege sok helyen még a kritikus 40%-os nedvességtartalom alatt van, és csökken a korábban felhalmozódott hőösszeg is. Ugyanakkor ez a csapadékmennyiség jelentősen javította az alapgyomirtás hatását. Sokat ártott a hideg és a szél, ezért a kelés lassabb ütemben haladt. Íme, a helyzetkép!

 

Négy megye az élen

A tavaszi mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések alapján az Agrárgazdasági Kutatóintézet megállapítja: 2020-ban a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete csaknem 2 millió hektár. A legnagyobb tavaszi vetésterülettel Békés (207,8 ezer ha), HajdúBihar (182,2 ezer ha), Jász-Nagykun-Szolnok (175,9 ezer ha) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (171 ezer ha) számoltak.

 

 

Vetések, területek

A tavaszi gabonafélék vetése a tervezett terület csaknem egészén befejeződött május 14-én, hasonlóan az egy évvel korábbihoz képest. A tavaszi árpa 28,8 ezer hektárnyi területe 4,8 ezer hektárral több a 2019. évi végleges területhez képest, míg a zabé 22,4 ezer hektár az idén (ez a tavalyinál közel 1,7 ezer hektárral nagyobb). Szemes cirkot 22,6 ezer hektáron terveztek vetni, ami 2 ezer hektárral kevesebb a tavalyihoz képest, ugyanakkor a tavaszi búza tervezett területe 38%-kal 7,6 ezer hektárra nőtt, a hibridkukoricáé pedig 2,1 ezer hektárral 26,1 ezer hektárra csökkent. A május közepét tükröző AKI-jelentés szerint csaknem teljes készültségnél a kukorica vetésterülete már 978 ezer hektár körül van. A tervezett, teljes, 989 ha-s vetésterület 24,8%-a százaléka az észak-alföldi, 21,3%-a százaléka a dél-alföldi és 20%-a a dél-dunántúli régióban van.

 

Szója, burgonya, de még a napraforgó is…

Lényegében befejeződött a napraforgó vetése is: ennek területe 605,6 ezer hektár, ami 5 ezerrel kevesebb a tervezettnél. A vetésterület harmada az Észak-, a negyede pedig a Dél-Alföldön van. A jelentések szerint bő 50%-kal nőtt a tavaszi takarmányborsó vetésterülete: idén ez 6 ezer ha. A szója tervezett területe máris csökkenést mutat: az idei szűk 58 ezer ha 1,6 ezerrel kisebb, mint tavaly. A burgonya végleges vetésterülete idén már vélhetően a 10 ezer ha-t sem fogja elérni (9,6 ezer), és csökkent a lucerna termőterülete is: a tavalyi 57 ezer hektárral szemben idén csak 53,7 ezer hektárra telepítik. Ugyancsak kisebb a cukorrépa területe (12,9 ezer ha a tavalyi 14 ezerrel szemben).

 

 

Kevesebb lesz a dinnye – is

A tavalyitól 1,4%-kal kisebb a zöldségfélék tervezett területe is. Nőtt ugyan a csemegekukorica (+1 %), a vöröshagyma (+6%), a paradicsom (+8,7%), a zöldbab (+4%) és karfiol (+12,4%) részesedése a termesztésben, de a zöldborsó és a zöldparika területei 2,3%-kal visszaesnek idén, és jóval: bő 16%-kal kisebb területen termelnek görögdinnyét.