Így veheti fel a versenyt a Makói hagyma a modern hibridekkel szemben

A Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály célul tűzte ki olyan hibrideket nemesítését, amik hordozzák a Makói hagyma kedvelt tulajdonságait: jó minőségűek, magas a szárazanyagtartalmuk, jó fűszerező képességűek és jól tárolhatóak. Emellett vállalta a tradicionális fajták fenntartását és főbb tulajdonságainak javítását is.

A hagymamag legfeljebb 3 évig csíraképes, ezért az adott fajtát folyamatosan fenn kell tartani: újra és újra elvetik és szelektálják, hogy tisztán és jó minőségben állíthassanak elő vetőmagot a termelők számára.

A nemesítés alapját egyelőre a szárazanyag-taralom, a tárolhatóság, a kihajtási és romlási veszteség, a dugványméret és a Brix érték adja. A jövőben tervezik „könnymentes” fajták szelektálását, különleges alakú, színű változatok fejlesztését, valamint szeretnék kiterjeszteni a kutatásaikat a fokhagymára és egyéb fajtakörökre is.

Összeállította: Csomor Zsolt

hagyma kutatás nemesítés termesztés vetőmag