Ismét jutalmazták Garamvári Vencel munkásságát

Borítókép
Ismét jutalmazták Garamvári Vencel munkásságát

Garamvári Vencel balatonboglári borász és pezsgőmester vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője életműdíjat.

Garamvári Vencel a „szőlő művésze”, méltatta a balatonboglári bortermelőt az elismerés átadása előtt a díjátadó helyszínére, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházára utalva az agrárminiszter. Ha van elismerés, ami igazán számít, az mindig a pályatársak elismerése, hangsúlyozta Nagy István. Garamvári félévszázada végzett munkája ma már a magyar bor- és pezsgőtörténelem része, a tárcavezető szerint ő pedig önzetlenül állítja tudását a fiatal borásznemzedékek szolgálatába, hangsúlyozva az agráriumban végbemenő generációváltás nemzeti ügy.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke felidézte, hogy a 27 éve alakult MBA egyik meghatározó tevékenysége Az év bortermelője díj odaítélése, amit 2006-ban Garamvári Vencel is elnyerte. A borakadémia két éve alapította meg az életműdíjat, amit idén már a második alkalommal adtak át. A borakadémikusok javaslatai közül az MBA elnöksége választja ki a díjazott személyét, akit elismerő oklevéllel és Návay Sándor szobrászművész kisplasztikájával jutalmaznak, olvasható az MTI hírében.

Garamvári Vencel a díj átvételekor felidézte, hogy az egyetem után a Törley Pezsgőgyárban kezdte pályáját, majd onnan a magyar borexportért felelős Hungarovinhez helyezték át termelési igazgatónak. A rendszerváltás időszakában ellenezte a Hungarovin külföldi kézbe adását, ezért távoznia kellett a vállalattól. Ekkor indította el saját vállalkozásait, emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt több mint 15 évben 60 hektár szőlőt újítottak fel, így mára mintegy 80 hektáron gazdálkodnak, és a csendes borok mellett évi 120-130 ezer palack pezsgőt készítenek.

Tartalom közti banner a cikk végére
no