fbpx

A szobafogság tanulsága: tudás nélkül nincs buli

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 11.

„Kortárs sorstársként” Geszti Péter úgy véli, miután a járvány szobafogságra ítélt minket, eztán nem lehet a megszokások szerint működni, változtatni kell a gondolkodásmódunkon. A nyertesek azok a vállalkozók lehetnek, akik sok munkával és tanulással készülnek az újrakezdésre, vagy valami új, szokatlan elindítására.

 

Életbölcsesség az üzleti életben

Az ismert dalszerző és producer az OTP Business Café legutóbbi rendezvényén úgy fogalmazott: a járvány okozta „reményteljes apokalipszisből” a fegyelmezett, tudatos pozitív gondolkodás, a rögzült helyett a fejlődő hozzáállás jelentheti a kiutat. Aki ugyanis nem találja meg a kapaszkodókat az életben, az a nehéz helyzetekből sem tud kimászni. Vállalkozóként hasonló a helyzet: a cégvezetők között sokaknak újra „fel kell találniuk magukat”.

 

 járvány

 

Máris megszoktunk új formákat

A járványhelyzet hozta megoldások egy része – például a home office – várhatóan a nyitás után is népszerűek maradnak, de ehhez át kell szervezni a feladatmegosztást, sokszor újra kell tanulni a kommunikációt, új eszközök és csatornák kellenek. A vásárlók, a megrendelők, és az ügyfelek is megszokták az új digitális megoldásokat, és a jövőben is ragaszkodni fognak hozzájuk. Az is a járvány következménye, hogy bizonyos munkakörökben az irodák iránti igény is megcsappant, sőt, ez a jövően a producer szerint tovább csökkenhet.

 

A lényeg nem változott

A járvány leginkább a turizmus és a vendéglátás területét érintette negatívan. Ahol csupán szűkült a piac, de nem állt le teljesen az üzlet, több idő maradt a tervezésre, a stratégia átalakítására. Geszti Péter rengeteg tanulással, új készségek elsajátításával próbált alkalmazkodni a helyzethez, például online előadásokat tartott és behozta az elmaradásait. „Rendkívüli kivételektől eltekintve piac mindig van, lehetőségek mindig lesznek, a hazai vállalkozók jók túlélésben. Az üzlet lényege emellett nem változott: jó időben, jó helyen lecsapni a lehetőségre, megragadni a pillanatot a mostani helyzetben” – fogalmazott előadásában Geszti Péter. Hozzátette: „Az üzleti sikerben a legfontosabb, hogy láthatónak kell lenni a világot átszövő hálózatokon, amihez nélkülözhetetlenek a digitális alapismeretek. A digitális kommunikációban ez a tudás olyan, mint a védettségi igazolvány. Ha nincs, nem mehetsz be oda, ahol a többiek már buliznak” – tette hozzá a producer.

 

 járvány

 

Segítség az újrainduláshoz

Az OTP Bank az elmúlt években folyamatosan bővítette digitális szolgáltatásait, amelyek a járvány miatt elrendelt korlátozások idején is komoly segítséget jelentettek a kapcsolattartásban. A hitelintézet egyebek mellett a tavaly elindult új internet- és mobilbanki szolgáltatásával, mobilfizetési megoldásaival és az online számlanyitást, online internetbank-igénylést és online áruhitel folyamatot támogató OTP Videóbankkal reagált az ügyféligények – járvány következtében is – felgyorsult változásaira. Vállalkozók szintén régóta kezdeményezhetnek online számlanyitást a hitelintézetnél. Emellett a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégek a gördülékenyebb hitel-ügyintézése érdekében az OTP Bank minimalizálta a kölcsönökhöz benyújtandó dokumentumok körét is.

 

Amire feltétlenül szükség van

Bizonyos konstrukciók esetében csak a pénzügyi kimutatásokat, – a beazonosíthatóság érdekében – személyes okmányokat és a köztartozások igazolását kell bemutatni, még az üzleti terv benyújtására sincs szükség. A kezdő vagy újrakezdő vállalkozások számára is elérhető termékek között szabad-felhasználású hitel, valamint beruházási célú hitel is rendelkezésre áll, a széles választéknak köszönhetően pedig az OTP Bank likviditási nehézségek, illetve eszköz, vagy ingatlan vásárláshoz is kínál megoldásokat.

„A hitelbírálatkor alapvetően a vállalkozás hitelképességét vizsgáljuk. Fontos, hogy legyen átlátható működési múltja, lássuk, hogy folyamatosan értékesítik termékeit vagy szolgáltatásait, legyen jövedelmező a gazdálkodása, és a fizetési kötelezettségek teljesítése mellett érjen el megfelelő árbevételt. A működési múlt fontos tényező, de a hiánya nem kizáró ok. Kezdő vállalkozások részére kialakított konstrukcióknál az adott hiteltípustól függ, hogy szükséges-e egy lezárt üzleti év. Ennek hiányában általában alacsonyabb az igényelhető hitelösszeg és valamilyen kiegészítő biztosítékra is szükség lehet” – mutatott rá Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási Főosztályának vezetője.