fbpx

Jó az, amit eddig csináltam a talajjal? – veti fel a kérdést a gazdálkodóknak egy szemléletváltó, egyben hiánypótló kiadvány

Írta: Barna Ferenc - 2020 szeptember 29.

A Phylazonit kiadásában megjelent Varga Sándor „A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei” című szakkönyve, melyről a szakemberek és a gazdák is elismeréssel nyilatkoznak.

 

„Hazánk egyik legjelentősebb természeti kincse, legfontosabb erőforrásunk, ugyanakkor a természeti környezet része, az anyagok biológiai körforgásának helyszíne. Tápanyagot és életteret ad a növényeknek, milliónyi élőlény otthona, a növénytermesztés eredményességének alapja: a talaj! Az elemek biológiai körforgalma pedig elképzelhetetlen baktériumok nélkül.

A globális klímaváltozás miatt bekövetkező időjárási tényezők változása – mint a csapadékmennyiség alakulása, hőmérséklet növekedése vagy csökkenése – jelentősen átalakíthatja a talajokban lejátszódó lebontó és felépítő folyamatokat (különös tekintettel a szén lekötésére vagy felszabadítására), illetve magukra a talajban élő szervezetekre is kihatással van.

 

A talajközpontú gazdálkodás a biztonságos növénytermesztés feltétele!

A talaj bizonyos fokú ismerete feltétlenül szükséges annak megértéséhez, hogy, mint a növények tápanyag-szolgáltató rendszere hogyan változik a tápanyag-utánpótlás során és ez hogyan működik a növénytermesztésben!”

– olvashatjuk a Phylazonit könyvismertetőjében.

 

 

A kiadványt számos szakember és mezőgazdasági vállalkozó örömmel vette kézbe:

„A talajbiológiai tudomány segítségével ma már egyre inkább figyelünk azokra a „jótékony” hatású talaj-élőlényekre, amelyekkel csökkenthető a műtrágyák vagy a növényvédőszerek felhasználása. A gondolkodásunkat, ismereteinket ennek a „csak egy egészség létezik” szemlélet szerint kell az iskolától a felsőbb szintekig újra értelmezni. Ez a könyv ebben nyújt hathatós segítséget.”

Prof. Dr. Biró Borbála, DSc. az MTA doktora, egyetemi tanár, a biológiai talajerőgazdálkodó szakirányú továbbképzés vezetője

 

„A könyv szakmai igényességgel mégis röviden, tömören és közérthetően magyarázza el a növénytermesztéshez szükséges talajtani és talajbiológiai alapokat.”

Berényi Üveges Judit, projektvezető kutató – ÖMKi

 

„A talaj ismeretét a benne lejátszódó folyamatokat, a fiataloknak szinte alaptantárgyként kellene oktatni. Megőrzésének lehetőségeit a fiatal generációnak teljes egészében ismernie kell. Ez a környezetvédelem egyik alap-pillére is.”

Földesi Gyula, kancellár – Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

 

„A könyv elolvasása után elgondolkodhat a gazdálkodó azon, hogy valóban jó az, amit eddig csinált a talajjal, vagy még idejében változtathat annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a talajállapot, minél tovább megőrizhesse annak termőképességét gondolva az utókorra.” Prescher Péter, műszaki vezető – Feri Mg Bt.

 

„Mindazoknak, akik a hétköznapi ismeretüket szeretnék bővíteni a talajról, a talajban lakó csodás, sokszínű élővilágról, a talaj kíméletéről mindannak érdekében, hogy ezt a változatos életközösséget, „a szent anyaföldet” meg tudjuk őrizni – mint ahogy azt elődeink is tették – sok-sok következő nemzedéknek.” – ajánlja a könyvet Zászlós Tibor, vezérigazgató – Mezőfalvai Zrt.

 

A könyv elérhető és megvásárolható a kiadó webshopjában.