fbpx

Kalászos herbicidnek tervezve

Írta: - 2018 március 23.

A kalászosok tavaszi gyomirtásában alapvetően azok a gazdálkodók gondolkoznak és cselekszenek, akiknek nincs „különleges bánásmódot” igénylő célnövényük a területen. Ők költséghatékonyan – egyszeri kijuttatással – szeretnének védekezni a tábla kétszikű gyomnövényei ellen.

 

Ezért kell széles hatásspektrum

Természetesen ebben az időszakban a kétszikűek érzékenységi állapota szerint jelentős eltérések adódnak, hiszen egyszerre vannak jelen az áttelelt fajok kifejlett egyedei, a fiatal – de különböző fejlettségű – csíranövények és az évelők fiatal példányai is. Ezen összetettség az oka, hogy a legtöbb gyomirtó szer bizonyos célnövények körét nem képes már ebben az időszakban a számunkra megfelelő szinten kontrollálni. Ebben a szituációban az a legalkalmasabb választás, amelyik gyomirtó szer gyomirtási hatékonysága fajonként a legkisebb szórást biztosítja széles gyomirtási spektrum mellett.

Nehéz újat mondani – így jött a Moderator!

Egy új herbicid megalkotása során különböző igényeknek való egyidejű megfelelőség az elérendő cél, de a siker érdekében ezeknek a kritériumoknak találkoznia kell a felhasználók elvárásaival. Ezek a végső érdekek egyszerűen és jól megfogalmazhatóak – de amikor ezek tartalmát vizsgáljuk, szinte végtelen a variációk tárháza. A különböző szinteken megfogalmazott követelmények között vannak előírtak, elvártak és újdonságként hatók. A piac szereplői és az általuk forgalmazott termékek közötti különbségek az utóbbi gondolatban érhető tetten, hiszen minden más már „alapvetés” (széles spektrum, rezisztenciatörés, stb…). Az újdonságok köre is egyre egységesebb, egyre nehezebb olyan újat mutatni és adni, ami valóban fontos argumentum a felhasználók számára. A Sumi Agro a meglévő szükségletek, igények és követelmények teljesítése mellett egy valóban új célt tűzött ki és valósított meg a Moderator termék megalkotásával.

Nevezetesen azt, hogy a termék nyújtson többet a piacvezető versenytársainál azáltal, hogy különböző fajok sokasága esetén a hatékonysága legyen kiegyenlített, eredményessége pedig közelítse a maximumot. Több év munkája során ez volt az újdonságként megfogalmazott cél, amit a Moderator termék képvisel.

Egy valóban hasznos újítás

A számtalan kísérlet és azok kiértékelése alapján egyértelműen megállapítást nyert, hogy a Moderator gyomirtási spektruma azonos a piacvezető termékkel, de a gyomirtás eredményessége fajonként meghaladja azt. Ez azt jelenti, hogy a Moderator képes leginkább csökkenteni a szelekciós nyomást az által, hogy a legtöbb fajból a legtöbb egyedet képes sikerrel eliminálni, megakadályozva azok túlélését és későbbi térfoglalásukat. Ez egy valóban hasznos, a végfelhasználó számára valós értékkel bíró újítás, újdonság.

Meggyőző előnyök

A Moderator természetesen minden olyan egyéb paraméterrel rendelkezik, amely a végfelhasználók számára már alapvető és számítanak rá: az utóvetemény-korlátozás mentessége, széles gyomirtási spektrum, rugalmas felhasználhatóság (kultúra és fenológia alapján egyaránt), könnyű kezelhetőség, gazdaságos kiszerelés, kedvező hektárköltség, szakmai szerviz….

Mindezek alapján megállapítható, hogy a Moderator új etalonja lesz a minden tekintetben korszerű gyomirtásnak, és új szintet fémjelez a hazai kalászos herbicid palettán!

Szabó Roland gyombiológus,

szakmai és termék manager, Sumi Agro Hungary Kft.