Tavasszal is Genezis termékekkel!

A repce és a búza fej- és levéltrágyázása, a kukorica és a napraforgó startertrágyázása

A tél végével mozgalmas időszak kezdődik a gazdálkodásban. Az őszi gabonák és a repce már megkapta ez első fejtrágyát, és a termelők készülnek a második fejtrágyázásra. A nitrogén mellett ilyenkor mindkét kultúrában fontos a kénpótlás, ezért a második fejtrágyázás során ez külön hangsúlyt kell, hogy kapjon. A búza és a repce kénigénye, kén felvételi dinamikája együtt mozog a nitrogénével. Ezért a fejtrágyázás során a két elem együttes kijuttatásával hatékonyabb felvételt és jobb hasznosulást érhetünk el.

Meghatározó szerep

A légköri kiülepedéssel (30-50 kg/ha) néhány évtizede még jelentős mennyiségű kén jutotta a talajba, azonban napjaink intenzív termesztési körülményei között a hatékony környezetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően 8-12 kg/ha kénkiülepedés jelzi kultúráink kéntrágyázásának szükségszerűségét. A kén egyaránt szükséges a klorofill képződéséhez, a búza sikérfehérjéinek felépítéséhez, de a repce olajszintéziséhez is nélkülözhetetlen, melyben a kéntartalmú aminosavak meghatározó szerepet játszanak. Repcében 40-60 kg/ha de őszi búzában is 20-40 kg/ha kén felvétele várható, mely jelentősen megnöveli a növények számára fontos kéntartalmú aminosavak, a cisztein, a metionin és a triptofán mennyiségét. A kén és a nitrogén pótlására elsősorban NS típusú műtrágyákat érdemes választani (Genezis NS 21:24 200-300 kg/ha). A kén pótlása kisebb mennyiségben megoldható levéltrágyák használatával is. A levélen keresztüli jobb és gyorsabb felszívódás érdekében a nitrogént itt is érdemes kénnel együtt kijuttatni (Genezis Nitrokén 15 N + 53 SO3, mely 21% elemi kéntartalmat jelent!). Savanyú talajokon érdemes megfontolni a többszöri (2-3 alkalommal) levéltrágyázással történő kénkijuttatást is.

Mikro- és makroelem-utánpótlás

Március folyamán a repce szármegnyúlása és a búza szárbaszökése jelentős vegetatív tömegnövekedéssel jár, aminek nem csak a makroelem, hanem a mikroelem igényét is biztosítani kell. Amennyiben szántóföldi kultúráink termesztése során mikroelem hiánytüneteket tapasztalunk, akkor az adott elem terméslimitálóvá válhat. Nagyobb veszélyt jelent, ha csak „látens” hiány jelentkezik – amit szemmel nem láthatunk- azonban kb. 10% termésveszteséget okozhat! Megelőzésére érdemes levélanalízist végeztetni, mellyel közvetlenebbül követni tudjuk növényeink tápláltsági állapotát. A repcében a szármegnyúlás során fokozottan ügyelnünk kell a mangán és a bór kijuttatásra (Genezis Mikromix-A Mangán 5% Mn és Genezis Pétibór Extra 10% B). Őszi búzában a mangán, a réz és a cink pótlása hangsúlyos, melyeket levélen keresztül hatékonyan a Genezis termékekkel a piacon az egyik legmodernebb kelátképző molekulához (EDDHSA) kötve vihetjük be növényeinkbe (Genezis Kalászos 15% N + 5% S +1,5% Cu + 0,2% Mn + 0,2% Zn). Aminosav formulája révén a hagyományos kelátképzőkhöz képest a mikroelemeket a növény számára a legkönnyebben felvehető formába hozza. Ma az EDDHSA-val készült lombtrágyák bírnak a legnagyobb pH- stabilitással, a leghosszabb tartamhatással és a legjobb felszívódási hatékonysággal.

Miért előnyös a mikrogranulált starter?

Alig egy hónap múlva kezdődik két jelentős termőterülettel rendelkező kultúránk a kukorica és a napraforgó vetése. A kezdeti gyors fejlődési eséllyel rendelkező intenzív hibridek igénylik a vetés előtt teljes felületre, vagy a vetéssel egy menetben kijuttatott NP starter és mikrogranulált NP starter műtrágyákat. Amennyiben elmaradt az őszi foszforkijuttatás, vagy meszes, esetleg közepesnél gyengébb foszfor ellátottságú talajba kerül a napraforgó vagy a kukorica, ott érdemes tavaszi alaptrágyázás során NP műtrágyát kijuttatni, melyben a foszfor legalább 95%-ban vízoldható formában van jelen (Genezis NP 15:25 + 11 S +0,1 B + 0,02 Fe + 0,02 Cu).

Amennyiben a vetőgép rendelkezik mikrogranulátum szóró adapterrel, akkor a Genezis NP Gold Starter mikrogranulátummal (NP 10:48 + 1 Zn + 0,1 B + 0,3 Fe) a fejlődés korai szakaszában a magárokba juttatva nitrogénnel, vízoldható foszforral, valamint mikroelemekkel tudjuk ellátni növényeinket. Ne feledjük, az abiotikus stressz (hirtelen lehűlés) könnyen felboríthatja a fiatal növények energiaháztartását. A mikrogranulált startertrágyánk használatával erőteljes gyökérnövekedést, gyors és egyenletes kelést érhetünk el anélkül, hogy a gyökér közvetlen közelébe a gyökérképződést gátló agyagokat helyeznénk el. A Genezis Gold Starter NP mikrogranulátum csak a növény számára könnyen felvehető, kiváló vízoldékonyságú tápelemeket tartalmazza. A benne lévő nitrogén: foszfor tápelem-arány megfelel a csírázó növény optimális tápelem igényeinek. A foszfor mellé adagolt cink és más mikroelemek kiegészítik a foszfor gyökérképződésre gyakorolt hatását, elősegítve ezzel mind a gyökerek, mind a hajtásrészek kezdeti gyors növekedését. Használatukkal megelőzhető a növények antociános elszíneződése, felgyorsítható a csírázó növények korai fejlődése. A készítmény apró szemcseméretéből és szerkezetéből adódóan gyors vízfelvétellel és kiváló vízoldékonysággal rendelkezik. A startertrágyázás elmaradása esetén kukoricában egy tavaszi lehűlés okozta relatív foszforhiány kezelésére valódi PK oldatokat is használhatunk (Genezis Pétisol foszfor és kálium dús 9% N + 14% P2O5 + 8% K2O). Használatukkal gyakorlatilag elkerülhető az ilyenkor jelentkező akár 10%-ot is meghaladó termésveszteség, ami a kezdeti gyors fejlődés megtorpanásával jelentkezhetne.

Ha tavaszi nitrogén alaptrágyázás, akkor Pétisó!

Szántóföldi kultúráinkban fontos szempont a jó tavaszi indulás. Nincs még egy olyan könnyen pótolható elem, mint a nitrogén, mely alapvetően meghatározza a termés mennyiségét és minőségét. Nélküle nincs hatékony fehérjeszintézis, klorofilképzés, növekedés. Gyakori hiánytünete a halványuló majd sárguló végül leszáradó levélzet. A Pétisó 39% (27% N + 7 CaO + 5 MgO) nem csak növényeinket táplálja, de segít megelőzni talajaink további savanyodását is. A Pétisóba kevert dolomit kalcium és magnézium karbonátjai – mint bázikus anyagok – gátolják a talaj savanyodását, emelik a pH-t, javítják más tápelemek felvehetőségét, a talaj szerkezetét, a talajmorzsák vízállóságát. Ne feledjük, kiszórásával hektáronként 228 kg/t talajjavító anyagot juttatunk ki. A Pétisóba melegen bekevert dolomit liszt ezen felül kiváló tápelem forrás is. Az 50 mikron alatti dolomitszemcsék nedvesség hatására gyorsan reagálnak az AN komponenssel, így biztosítják a fiatal kultúrnövények jelentős kalcium- és magnézium igényét, amely a gyökérnövekedést is segíti. Kapás kultúrákban, mint a kukorica, mindenképpen osztott kijuttatása javasolt. A 600-700 kg/ha Pétisó adag 2-3 részletben történő kijuttatása jól illeszkedik a kukorica tápelem felvételi dinamikájához, egyben csökken a kimosódás veszélye is.

Ha egészséges és kiemelkedő terméshozamú növényt akar termeszteni, juttasson ki tavasszal megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot Genezis termékek formájában!

www.genezispartner.hu

búza kukorica levéltrágya napraforgó nitrogénművek NPK repce startertrágya