Kertekbe, gyümölcsösökbe kiváló választás…

A CLAAS bemutatta a kicsi, fordulékony, keskeny nyomtávú NEXOS traktorok újabb generációját…

amit kertekbe, gyümölcsösbe, vagy akár kommunális felhasználásra is keresnek. Ezek a traktorok erős motorral rendelkeznek, és a gépkezelőnek megfelelő kényelmet kínálnak használat közben. Az elismert keskeny nyomtávú CLAAS NEXOS traktorcsalád új generációja ezeknek az elvárásoknak optimálisan megfelel.

A nagyteljesítményű motor, a kompakt méret és a fordulékonyság mellett az új modellek a front- és hátsófüggesztésű eszközökhöz, új meghajtási variációhoz, és az optimális kabinkomforthoz kínált részletekkel tűnnek ki. A CLAAS az új NEXOS traktort először a 2016. november 9-13. között Olaszországban, Bolognában megrendezett EIMA kiállításon mutatta be.

Kipufogógáz-kezelés

Az új NEXOS generáció 14 különböző traktormodellt foglal magába, melyeket teljesítményük és befoglaló méreteik különböztetnek meg egymástól. Minden új traktort négyhengeres FTP (Fiat Power Train) motorral szerelnek, mely sima futást és nagy húzóerőt biztosít, alacsony zaj- és vibrációs szint mellett. Az elérhető motorok teljesítménye 75-112 lóerő, illetve maximum 103 lóerő a NEXOS VE modellnél, melyeket a különösen keskeny szőlősorok közé ajánlanak. A 250 VL és 250 F topmodelleknél, CLAAS POWER MANAGEMENT funkcióval, a TLT-hajtást igénylő munkákban és szállításkor az alap teljesítményen felül akár 9 lóerő többletteljesítmény (Boost), és maximális 440 Nm-es nyomaték is elérhető. Ez az új NEXOS sorozatot az előző modellsorozatnál 10 százalékkal nagyobb teljesítményűvé teszi.

Nagy teljesítményű motorok

Az elektronikus Common-Rail befecskendezéssel a NEXOS szériatartozéka lett a motorfordulatszám-memóriamodul, és egy másodlagos memóriamodul pedig opcionálisan rendelhető. A motorfordulatszám pontos utánállítása gombnyomással lehetséges. A TLT-hajtást igénylő munkáknál így minden pillanatban a megfelelő motorfordulatszám, és ezzel nagy teljesítmény áll rendelkezésre. Ráadásul az új motorok hosszabb, az eddigi 500 üzemóra helyett 600 üzemórás szervizintervallumokat tesznek lehetővé.

Optimális kipufogógáz-kezelési technológia kedvező méreteknél

A NEXOS változatok méretei 1 méteres szélességgel kezdődnek a VE, szűk sorok közé ajánlott modellnél. A szélesebb szőlősorokhoz az 1,26 méter széles VL modelleket, míg gyümölcsösbe az 1,45 méter széles F modelleket ajánlják. A különböző modellek motorjai a kompakt méretek ellenére a legmodernebb kipufogógáz-kezelési technológiákkal látták el, például dízelrészecske-szűrő, dízeloxidációs katalizátor és külső, hűtött füstgázgáz-visszavezetéssel vannak ellátva, így megfelelnek az EU-s IIIb (Tier 4i) károsanyag-kibocsájtási normáknak.

„Darázsderék”- konstrukció a nagyobb fordulékonyságért

Az első tengely előtt és mögött minden új modellen látható a karakteres törés, az úgynevezett „darázsderék”, mely a CLAAS nagytraktorainál már ismert és elismert. Ez a fordulás során nagyobb ráhatást tesz lehetővé, mivel a fordulási sugár egyértelműen kedvezőbb lesz. A 88 milliméterrel rövidebb frontfüggesztés és az 50 milliméterrel nagyobb keréktáv a traktort még fordulékonyabbá teszik, így biztosítva a maximális nyomtartást. Az opcionálisan rendelhető összkerék-meghajtás szögállás-szenzorral, amely például táblavégi fordulónál, egy bizonyos kormányzási szög fölött a négykerék-meghajtást automatikusan kikapcsolja.

A gépkezelő nagyobb kényelme

Több helyet és nagyobb komfortérzetet biztosít az egyértelműen laposabb hajtómű-ház, az opcionálisan elrendezett kiszolgálóelemek, és egy digitális színes kijelző a műszerfalon. Ezen túl, a hátsó kábelcsatornán kívül a NEXOS traktorokon most szériatartozékként elől is található kábelcsatorna, így a front adapterek saját vezérléssel akár csukott kabinablaknál is vezérelhetők. A NEXOS F rakodóváltozatban is elérhető.

Összkerék-automatika szögállás-szenzorral

Új hajtóműváltozat is elérhető, amelynél a mechanikus erőátvitel 24 előre- és hátrameneti fokozatát REVERSHIFT elektronikus irányváltóval kombinálták. Ez elektronikusan vezérelt, különösen kopásálló lamellás tengelykapcsolóval dolgozik. A NEXOS öt elérhető hajtóműváltozatához a továbbiakban a topfelszereltségben a 24 V / 12 R meghajtás is hozzátartozik REVERSHIFT és TWINSHIFT (két terhelés alatt kapcsolható fokozat) váltókkal.

Új megoldások a frontfüggesztésnél

Az új frontfüggesztés is sok részletmegoldást kínál a nagyobb rugalmasság érdekében. Így minden modellnél rendelhető kihelyezett kör, illetve szabad visszafolyó ág. Alternatívaként a hagyományos 1000 fordulat/perc kardánhajtáshoz az új NEXOS traktoroknál egy 540 ECO 1/perc fordulatszámú TLT is rendelkezésre áll.

Kiegészítő hidraulikacsatlakozók

Az új NEXOS két hidraulikateljesítménnyel érhető el. Egy hidraulikaszivattyú 60 liter/perc szállítási teljesítménnyel minden hidraulikus eszközt kiszolgál. A nagyobb hidraulikateljesítményt igénylő munkákhoz egy külön a hátsó függesztést ellátó, 27 liter/perc teljesítményű szivattyú is rendelkezésre áll.

Összesen négy mechanikus kihelyezett kör érhető el, illetve szükség esetén 4 elektrohidaulikus kört is alkalmazhatunk: két kört keresztkapcsolóról, kettőt pedig billentyűkről, melyek mindegyike mennyiségszabályozható, a billentyűsök pedig időzíthetők is.

3,5 tonnás súlykorlát is lehetséges

Bizonyos országokban, hogy a NEXOS személyautó jogosítvánnyal is vezethető legyen, rendelhető a traktor 3,5 tonnás megengedett legnagyobb össztömeggel. Ennek leginkább a kommunális felhasználásnál van jelentősége.

Az új CLAAS NEXOS keskeny nyomtávú traktorok 2017-től gördülnek majd le a gyártószalagról.

Összeállította: Kalmár Nárcisz

CLAAS gyümölcsös kertészet technika traktor