fbpx

Készülünk már a tavaszra!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 november 27.

Az őszi munkák mennének ezerrel, de a nyári, várva várt eső most, októberben érkezett meg, így egy hét pihenő után indul el megint a verkli.

A kukoricaaratás jól halad, és a gabonavetésekkel is sok helyen már a munka vége felé járnak.

Egy érdekesség a gabonavetéshez, hogy többéves kísérletezések után sikerült kalibrált vetőmagot intézni, és a szemenkénti búzavetés így megvalósulhat. Mostantól elhárult az akadálya annak, hogy alacsony csíraszám, vagyis 180–240mag/m2 mellett, ami kb. 90–125 kg/ha-nak felel meg, a szemenkénti vetést megvalósíthassuk. Az így elvetett vetőmag egyenletesen kel, és az őszi bokrosodása is erőteljesebb, mivel a növények nem konkurálnak egymással.

Az őszi vetések tájékán már elkezdünk gondolkozni a tavaszon és a következő éven, hogy mit hogyan fogunk csinálni. Azoknak a termelőknek, akik a tavaszi vagy akár a nyári magágykészítés megoldásán gondolkodnak, szeretnénk segíteni, tippeket adni. A Cruiser sekély szántóföldi kultivátor lehet egyik megoldás! A hat gerendellyel óriási mennyiségű földet visz magával, ezáltal egyengeti a talajfelszínt, és az esetleges árvakelést is kiszedi. A gép erőssége a hagyományos kombinátorral szemben, hogy a kapák 150 kg-mal elő vannak feszítve, így amikor a talajba behatol, a kapa sokáig megtartja a behatolási szöget! Ennek akkor is óriási a jelentősége, ha sekélyen, lúdtalpkapával dolgozunk, mert így tényleg teljes átfedéssel dolgozik, és a lúdtalpkapa nem fog egyből spiccre állni.

 

Prontóval szemenként vetett búza
Prontóval szemenként vetett búza

Cruiser tarlóápolásban, SteelFlex hengerrel
Cruiser tarlóápolásban, SteelFlex hengerrel

OptiCover henger
OptiCover henger

OptiCover henger munkája
OptiCover henger munkája

 

A tavaszi munkáknál kétféle kapát szoktak használni: az egyik a lándzsakapa, amivel a földet egyengetjük és a kiszórt műtrágyát bedolgozzuk, a másik a lúdtalpkapa, amellyel sekélyen gyomirtást végzünk. A kapamezőt, a gépet mélységben a mellső támasztókerekek és a henger tartja. Annak köszönhetően, hogy a gép hosszú (hatgerendelyes), nagyon egyenletes a talajfelszín mögötte. Ez tényleg kivasalja a föld felszínét. A lezáróhengerek különböző körülményekre választhatók. Létezik durvább és finomabb henger. A tavaszi munkához az OptiCower hengert ajánljuk, amely egy laprugós és egy pálcás henger kombinációja. A laprugós henger tartja a munkagépet a mélységben, ill. ha mélyen dolgozunk, akkor az tömörít, a pálcás henger pedig az aprómorzsás talajfelszín előállításáért felel.

A nehezebb hengerek, illetve kombinációk a nyári tarlóhántásban vagy tarlóápolásban jeleskednek jobban. Ilyen pl. a SteelFlex henger is, az SD és RingFlex kombináció, azonban arra is van példa, hogy tavasszal is szép munkát végeznek.

Az Axiál Kft.-nél már elkezdődött az előrendelési szezon, így aki ilyen gép vásárlásán gondolkozik, és időben dönt, az még nagyobb árelőnyre tud szert tenni!

A Cruiser egy olyan új, modern sekély szántóföldi kultivátor, amellyel a talajfelszín közeli munkát a legtökéletesebben tudjuk elvégezni!

 

Szász Zoltán
30-7430302